Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

De glibberige newspeak van Coöperatie Laatste Wil

11 april 2021Leestijd: 4 minuten

De Coöperatie Laatste Wil gaat veel te ver in zijn euthanasievoorstel, schrijft Gertjan van Schoonhoven. Laatste Wil moet ophouden te suggereren dat er sprake is van ‘onmenselijke’ toestanden, want ‘humane zelfdoding’ is een glibberig rotbegrip.

De Coöperatie Laatste Wil laat weer eens van zich horen. Het radicaalste clubje van het euthanasie-debat is in 2013 opgericht om zijn duizenden volwassen leden te voorzien van een zelfmoordpoeder, dat eufemistisch ‘laatstewilmiddel’ heet. Maar doordat de coöperatie tot nu toe steeds de wet en de overheid op haar weg vindt, gooit ze het over een andere boeg. Afgelopen week begon de organisatie bij de rechter een bodemprocedure tegen de Nederlandse staat.

Inzet is het mogelijk maken van wat dan ‘humane zelfdoding’ wordt genoemd. Dit begrip bekt lekker, maar is ook nogal glibberig. Als je het kritisch afpelt, betekent het in feite niks anders dan dat alle wettelijke obstakels die er nu nog zijn op euthanasie-gebied van tafel moeten. Want die zitten volgens Laatste Wil de zelfbeschikking van volwassen burgers maar in de weg.

Zelfs de liberale Nederlandse praktijk is Laatste Wil nog te betuttelend

Zeker, zelfdoding is niet verboden in Nederland. Maar er bestaat niet zoiets als een legale ‘laatstewilpil’.  En naasten die de vaak onontbeerlijke hulp bij zelfdoding verlenen, zijn nog steeds strafbaar. Alleen daartoe gekwalificeerde mensen – artsen – mogen een patiënt hulp bij zelfdoding verlenen en dat onder duidelijke voorwaarden. Zo moet de persoon in kwestie – lichamelijk en/of geestelijk – ‘uitzichtloos en ondraaglijk lijden’.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.