Premium Lock Zijn vaccins binnen een jaar niet meer effectief?

30 maart 2021Leestijd: 3 minuten
Covax zorgde onder meer voor een levering vaccins aan Zuid-Soedan

Als welvarende landen de vaccins voor zichzelf houden en arme landen aan hun lot overlaten, zijn de vaccins over een jaar niet meer effectief, vrezen wetenschappers in 28 landen. Ze hebben gelijk, maar toch ook weer niet, constateert Bram Hahn.

Vaccins die niet meer werken, dat klinkt alarmerend, en dat is ook precies de boodschap. Het Westen moet ervoor zorgen dat vaccins beter worden verdeeld over de wereld, omdat die middelen anders binnen een jaar niet meer werken.

Lees ook dit stuk van correspondent Gerbert van der Aa over Afrika: wel besmet, niet getroffenAfrika

Ten eerste is het van belang te kijken waar de verontrustende geluiden vandaan komen. Tientallen epidemiologen in 28 landen kregen vragen over dit thema van de People’s Vaccine Alliance, een maatschappelijke organisatie waarbij onder meer Oxfam Novib en Amnesty International zijn aangesloten.

Die alliantie streeft een nobel doel na, namelijk ervoor zorgen dat ook landen die niet de financiële slagkracht hebben om grootschalig vaccins in te kopen, te voorzien van voldoende doses.

Westen heeft andere dingen aan zijn hoofd

Dat gaat overigens niet alleen om de landen die je verwacht als het om internationale hulp gaat, zoals Botswana en Bangladesh, maar ook Argentinië. Dit gebeurt onder meer door middel van het programma COVAX, dat op allerlei manieren probeert meer vaccins naar ontwikkelingslanden te krijgen: door schenkingen, gezamenlijke inkoop, en het opzetten van productiefaciliteiten ter plekke.

Die initiatieven zijn gebaat bij medewerking van rijke, machtige landen. Maar veel daarvan hebben op dit moment hun handen vol aan eigen coronazorgen, dus staat het helpen van andere landen niet bovenaan op de agenda.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw