Premium Lock Weg met die verschrikkelijke vrouwenhaters

07 maart 2021Leestijd: 5 minuten
Yesilgöz (VVD), Kauthar Bouchallikht (GL), Bente Becker (VVD) en Sigrid Kaag (D66) - ANP

Dat PVV-leider Geert Wilders al zestien jaar met de dood wordt bedreigd, is ook een ernstige bedreiging voor onze democratie en de politiek. Datzelfde geldt voor bestuurders van wie minstens eenderde te maken heeft met bedreigingen. Maar er is nog een andere categorie die blootstaat aan een voortdurende stroom van haat en bedreigingen, namelijk vrouwelijke politici. Het is de hoogste tijd om actie te ondernemen, schrijft Carla Joosten.

Het zijn lang niet altijd doodsbedreigingen – al zijn die er ook, en gelukkig heeft Justitie er oog voor – maar ook de walgelijke haatuitingen die gebruikers van sociale media zich menen te kunnen permitteren aan het adres van vrouwelijke politici zijn onacceptabel. Ze bedreigen de democratie omdat vrouwen dreigen af te haken.

Bestrijding is vooral een kwestie van politieke en maatschappelijke druk

Deze honderd vrouwen
waren de eerste in hun vak

Afgaand op wat vrouwen zich voor verwensingen en intimidaties moeten laten welgevallen, zou vervolging op grond van haatzaaien een effectieve manier zijn om de boodschappers aan te pakken. Maar de vrijheid van meningsuiting is een groot goed en het justitiële apparaat al overbelast genoeg, dus is de bestrijding van de haatzaaiers vooral een kwestie van politieke en maatschappelijke druk.

Dat het hier niet om klein bier gaat, blijkt uit nieuwe cijfers over de hoeveelheid drek die vrouwen, en vooral vrouwen in de politiek, zich moeten laten welgevallen, variërend van seksisme en intimidaties tot regelrechte doodsbedreigingen. Weekblad De Groene Amsterdammer en de Utrecht Data School (Universiteit Utrecht) onderzochten 245 interviews in traditionele media en ruim een miljoen tweets gericht op politici.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw