Robbert de Witt Premium Corner

Nee, ‘Fukushima’ was geen kernramp, zo laten de feiten zien

11 maart 2021Leestijd: 3 minuten

Bij terugblikken op de ramp in Fukushima, vandaag exact tien jaar geleden, worden feiten en cijfers genegeerd, constateert Robbert de Witt. Door te spreken van een ‘kernramp’ komt kernenergie, een extreem veilige vorm van energie-opwekking, ten onrechte in een kwaad daglicht te staan.

Het was een uitglijder op het NOS Journaal die alles zegt over het grote misverstand rond de gebeurtenissen in Japan, vandaag exact tien jaar geleden.
Presentator Jeroen Overbeek sprak op 5 maart in een terugblik van ‘de kernramp en de daaropvolgende tsunami’ bij Fukushima. Pardon?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In werkelijkheid was het natuurlijk precies andersom, zoals een correctieberichtje op de NOS-site een dag later erkende. Het noordoosten van Japan werd op 11 maart 2011 niet getroffen door een kernramp, maar door een aardbeving voor de kust. Die leidde tot een tsunami. Bijna twintigduizend Japanners werden verzwolgen door een huizenhoge, allesvernietigende golf.

Lees ook dit omslagverhaal terug: Alles wat u wilt weten over kernenergie in 64 vragenStichting JAS: Energieakkoord is zonder kernenergie onhaalbaar

Tweeduizend doden

Toen de tsunami de aan zee gelegen kerncentrale Fukushima Daiichi dreigde te bereiken, schakelde deze – verouderde – centrale automatisch uit en werd overgeschakeld op dieselgeneratoren. Uiteindelijk brak er toch brand uit en was er een ‘meltdown’. Eén brandweerman kwam om het leven.

Hoewel het gebied nog altijd afgesloten is wegens radioactieve deeltjes, zijn door stralingsziekte tot heden nul doden gevallen, aldus cijfers van de Verenigde Naties. Wel zijn er zeker tweeduizend doden te betreuren als gevolg van de snelle evacuatie van het gebied rond de centrale. Vooral onder ouderen en ziekenhuispatiënten, die het vervoer niet aankonden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.