Kabinet stuurt fregat naar Azië: heel goed signaal

25 maart 2021Leestijd: 2 minuten
Commandofregat Zr.Ms. Evertsen bij start viering 75 jaar vrijheid. Foto: ANP.

Hoe breder de internationale coalitie die de Zuid-Chinese Zee moet vrijwaren van Chinese expansiedrift, hoe beter. Peking moet duidelijk worden gemaakt dat de rest van de wereld genoeg heeft van de Chinese intimidatiepraktijken, schrijft Robbert de Witt.

Nu zo langzamerhand iedereen in Europa doorheeft hoe China zijn belangen verdedigt door middel van intimidatie, is het belangrijk een streep in het zand te trekken. Dat moet gezamenlijk, gezien de omvang van de Chinese krijgsmacht.

Lees het commentaar terug dat Robbert de Witt twee weken geleden schreef: Nederlandse marine moet Amerikanen helpen in Zuid-Chinese Zee

Tijdens de ongekend vileine verbale aanval voor het oog van de camera’s vorige week in Alaska, beweerde de Chinese delegatie ten onrechte dat de Verenigde Staten doen alsof ze namens de rest van de wereld spreken. En dat de zogenaamde bondgenoten helemaal niet zitten te wachten op de Amerikanen.

De hele wereld heeft er last van

Maar laten we wel wezen: het zijn weliswaar de Amerikanen die het voortouw nemen in het tegengaan van de Chinese expansiedrift, de hele wereld heeft er last van.

Brandpunt is de Zuid-Chinese Zee, cruciaal voor de wereldhandel. Tegen alle internationale verdragen in claimt China 90 procent van deze zee. Er is geen land grenzend aan deze zee dat geen hinder ondervindt van de Chinese agressie.

Bescheiden, maar zeer belangrijk

Het is slechts te danken aan de Verenigde Staten en bondgenoten dat China zich nog enigszins inhoudt. De Amerikanen doen dit al met de zogeheten Quad: Japan, India en Australië.

En nu is, eindelijk, ook Europa wakker. De Britten sturen komende zomer een stevige oorlogsvloot. Nederland levert een bescheiden, maar symbolisch zeer belangrijke bijdrage met het fregat Zr.Ms. Evertsen.

Officieel gaat het Nederlandse fregat naar Japan, waar het eerder – aldus de site marineschepen.nl – alleen Indonesië zou aandoen. En wie naar Japan vaart, kan het best door de Zuid-Chinese Zee.

Deze ‘koerswijziging’ is belangrijk, want hoe breder de coalitie, hoe duidelijker het voor Peking zal zijn dat de rest van de wereld genoeg heeft van de Chinese intimidatiepraktijken.