Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Intolerantie van ongelovigen is geen haar beter dan die van gelovigen

23 maart 2021Leestijd: 3 minuten

Roerige tijden zijn leerzame tijden. De coronacrisis maakt met enige regelmaat duidelijk dat Nederland – inderdaad – een militant egalitair land is, zoals het cliché wil. Vooral gelovigen en autoriteiten moeten zich niks verbeelden, constateert Gertjan van Schoonhoven.

In ‘vredestijd’, zogezegd, merk je het niet zo. Maar als de spanningen oplopen en maatschappelijk de boel onder druk komt te staan, blijken belegen uitdrukkingen over ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ en ‘je kop boven het maaiveld uitsteken’ opeens maar al te waar. Denk in Nederland vooral niet dat je beter bent of meer mag dan anderen. Dan moet je kop eraf.

De koninklijke familie heeft het ervaren toen ze er afgelopen herfstvakantie even uit wilde naar Griekenland. De minister van Justitie en zijn echtgenote hebben het ervaren toen ze afgelopen zomer trouwden. De minister van Defensie heeft het ervaren toen ze in december in haar woonplaats Goor op Kerstavond fysiek een kerkdienst bezocht. Een storm van kritiek was hun deel – het maaiveld was dit keer knap vermomd als ‘voorbeeldfunctie’.

Kerken ervaren het maaiveld al de hele coronacrisis

Christelijke kerken in brede zin ervaren het maaiveld eigenlijk de hele coronacrisis al. Ook als die dertig kerkgangers zich keurig aan de regels hielden, konden veel andere Nederlanders het niet zetten dat gelovigen iets mochten wat zij niet mochten, namelijk bij elkaar komen. Hoezo geldt voor kerkgangers een grondwettelijke uitzondering die voor anderen niet geldt? Weg ermee! Want: ‘Gelijke monniken, gelijke kappen.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Wij’ geen Kerst, dan ‘jullie’ geen ramadan

Maar goed. Al dat koppensnellen was een soort generale repetitie vergeleken met de storm van verontwaardiging die Ahmed Aboutaleb (PvdA) maandag 22 maart over zich heen kreeg.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner