Premium Lock Kabinet had goede voorbeeld moeten geven door thuis te vergaderen

25 maart 2021Leestijd: 3 minuten
Mark Rutte, rechts, schuift aan bij de verkenners Annemarie Jorritsma, links, en Kasja Ollongren, midden. Foto ANP

Waarom wordt er nog zoveel aan het Binnenhof vergaderd? Kan dat niet digitaal? Het is een van de vragen die een buitenstaander zich stelt in coronatijd. Carla Joosten vindt dat politici het goede voorbeeld moeten geven.

De Tweede Kamer werkt grotendeels vanuit huis, maar de wekelijkse ministerraad en de onderraden voltrokken zich tot voor kort fysiek. Het publiek, dat al een jaar wordt gemaand om thuis te blijven, zag de ministers en staatssecretarissen in een wekelijkse parade voorbijkomen op het Binnenhof. Ginnegappend tegen de pers alsof er geen crisis is. Er werd heus afstand gehouden en bij het in en uit de auto stappen zag je de politici klungelen met hun mondkapjes.

Lees ook over de meest recente persconferentie: Rutte vermaant de burger, De Jonge goochelt met vaccincijfers

De argeloze burger vroeg zich al die tijd af of die ‘beweging’ in Den Haag wel zo noodzakelijk is. Zijn politici niet in staat om digitaal te vergaderen? Natuurlijk wel en ze doen het ook, maar het gaat om de mate waarin.

Vrijdagse ministerraad stelt toch al niet zoveel meer voor

De vrijdagse ministerraad stelt toch al niets meer voor doordat de meeste besluiten eerder in de week al zijn voorgekookt. In soms minder dan twee uur is het gepiept. Het draait allemaal om de gezamenlijke lunch. Erg belangrijke momenten voor clubs die als een team moeten werken, maar nu kan dat voor velen niet. Waarom voor het kabinet dan wel?

Hoe nu verder na de positieve testuitslag van de inmiddels opgestapte verkenner Kajsa Ollongren (D66)? Zij hoefde strikt genomen niet thuis de testuitslag af te wachten, maar dat zou wel het goede voorbeeld zijn geweest.

En had dat niet ook moeten gelden voor de andere politici, onder wie de collega’s uit het kabinet, die zich moesten laten testen toen vorige week bleek dat staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) was besmet met het virus?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw