Premium Lock Rellen zijn altijd meer dan alleen ordeprobleem

15 februari 2021Leestijd: 3 minuten
Premier Mark Rutte na afloop van het overleg bij het politiebureau in de Maashaven in Rotterdam. Foto: ANP.

De avondklokrellen lijken alweer verleden tijd. Even abrupt als ze waren ontstaan, zijn ze verdwenen. Toch mogen we ze niet vergeten. Als de oorzaak van dit extreme gedrag niet bij de wortel wordt aangepakt, zijn nieuwe onlusten nooit ver weg, schrijft Geerten Waling.

Tot in het verre buitenland klonk verbazing over de avondklokrellen, maar echt uniek is zulk straatgeweld niet. Amerikaanse steden zijn al jaren het toneel van botsingen tussen radicaal-linkse demonstranten en radicaal-rechtse groeperingen. Plunderingen, vandalisme en geweld tegen de politie zijn daarin eerder regel dan uitzondering. De recente bestorming van het Capitool was slechts een voorlopige apotheose van vele onderhuidse frustraties in de Amerikaanse samenleving.

Rellen zijn in de landen om ons heen veel aan de orde van de dag

En hoewel het televisienieuws er zelden nog aandacht aan besteedt, staan in Franse voorsteden sinds jaar en dag auto’s in brand. Bovendien kwam het in Parijs afgelopen jaren vrijwel wekelijks tot schermutselingen tijdens grootschalige demonstraties van de ‘gele hesjes’. In Brussel en andere Europese steden is het niet veel beter. Zelfs het zogenaamd ordentelijke Duitsland kampt met straatgeweld. Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, gaan neonazi’s en antifascisten daar als vanouds met een huiveringwekkende bloeddorst tegen elkaar en de oproerpolitie tekeer.

Lees ook deze analyse van Gerry van der List: Braaf land met enig zorgelijk radicalisme

Daarbovenop kwamen nog de demonstraties van miljoenen Duitsers tegen de coronamaatregelen, waarbij afgelopen zomer in Berlijn zelfs de Rijksdag werd bestormd. Voor het bondsparlement was dit ongetwijfeld een bevestiging van het voornemen om bij de aanstaande renovatie een hekwerk en een slotgracht van 2 meter diep aan te leggen, als bescherming tegen boze burgers.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw