Premium Lock Neem eigen zooi mee naar huis

25 februari 2021Leestijd: 3 minuten
De politie treedt op in het Vondelpark om een einde te maken aan de grote drukte. Vanwege het mooie weer zijn daar momenteel duizenden bezoekers.

De tassen van Albert Heijn en Jumbo lagen gebroederlijk bijeen in het Vondelpark. Heineken deed ook goede zaken, getuige de plastic verpakkingen en de lege blikjes. Het resultaat van een zonnige februaridag in coronatijd. Het is tijd voor een nieuwe mentaliteit, schrijft Carla Joosten.

Het virus brengt niet altijd het beste in de mens naar boven. Jongeren die de mond vol hebben van klimaat, milieu en natuur lieten nu hun rotzooi achter in het mooie Amsterdamse Vondelpark. Een generalisatie, want misschien maken de jongeren die woensdag het park bezochten zich wel helemaal nooit druk om het milieu.

Gelukkig was er ook die ene jongeman die de volgende ochtend de gemeentewerkers kwam helpen bij het opruimen van ‘de teringzooi’, zoals hij het zelf tegen de Amsterdamse stadszender AT5 omschreef.

Ontlading na maanden van opsluiting

De drukte die woensdag in het park ontstond, kan worden gezien als een ontlading na maanden van opsluiting wegens de coronacrisis. De Vondelpark-bezoekers hebben blijkbaar geen enkele vrees voor het virus, noch voor het besmetten van anderen, getuige de afstand die onderling werd aangehouden: nul centimeter.

Geest uit de fles, schreef dagblad De Telegraaf. Een kop die iedereen begrijpt, ook degenen die zich nog wel aan de coronaregels houden. Iedereen voelt de drang om te worden verlost uit het dwangbuis.

Lees ook dit pleidooi voor meer groen in de steden

En toch valt het te betreuren dat zovelen er onbekommerd op los gingen. Niet alleen de bezoekers van het Vondelpark, ook de duizenden die zich elders en masse naar buiten spoedden. Afgelopen weekeinde was er in badplaatsen en parken ook al geen doorkomen aan. Virus of niet, vrijheid is het hoogste goed. We laten ons niet langer door corona hinderen, stond op de gezichten te lezen.

Zucht naar vrijheid is geen reden om er een zooi van te maken

Allemaal begrijpelijk, maar is de zucht naar vrijheid reden om overal je zooi  achter te laten? Ter verdediging zou je kunnen aanvoeren dat de Vondelpark-bezoekers door politie-inzet het park op stel en sprong moesten verlaten en mogelijk geen tijd meer hadden om de rotzooi mee te nemen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw