Premium Lock Moedige vrouwen Lale Gül, Ayaan Hirsi Ali en Jessica Durlacher verdienen steun

19 februari 2021Leestijd: 4 minuten
V.l.n.r.: Ayaan Hirsi Ali, Lale Gül en Jessica Durlacher. Foto's: Michael Myers/EW/ANP.

Vol bewondering las Afshin Ellian het interview met Lale Gül in EW en het nieuwe boek Prooi van Ayaan Hirsi Ali, vrouwen die hun hart volgden en zich ontworstelden aan hun streng islamitische milieu. Om de aangrijpende levensverhalen van beide ex-moslima’s beter te begrijpen, raadt Ellian de nieuwe roman De Stem van Jessica Durlacher aan.

Volg je hart! Dit advies kent soms een hoge prijs: ‘Ik wil mijn hart volgen, maar dat geeft gezeik,’ aldus Lale Gül (23). Dit las ik in het nieuwste nummer van EW. Zij schreef een boek over zichzelf, haar geloof en haar familie met de prachtige titel: Ik ga leven. Gül, van Turkse komaf, emancipeert zich met een roman die is uitgegeven door Prometheus. Een roman is toch iets onschuldigs? Niet altijd.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

In het interview met EW-redacteur Ron Kosterman vertelt Gül dat de islamitische stichting Milli Görüs een rechtszaak tegen haar wil beginnen, terwijl zij al nu door andere Turken wordt bedreigd. We moeten niet uit het oog verliezen dat Lale Gül gewoon een Amsterdamse studente is. Zij heeft haar hoofddoek afgeworpen, en dat wordt door haar familie getolereerd. Het is voor haar geen makkelijke tijd. Maar zij wint stap voor stap haar vrijheid. Ik kan me best voorstellen dat een islamitische conservatieve club als Milli Görüs zeer bezorgd is. Stel je voor dat meer Turkse meisjes beslissen om hun vrijheid op te eisen. Milli Görüs propageert de fundamentalistische islam en verdedigt de Turkse culturele waarden die op de islam zijn gebaseerd. Hier botsen twee culturen: de heersende islamitische cultuur en de ontluikende nieuwe emancipatoire cultuur van moslima’s.

Nog een ex-moslima die haar hart volgt: Ayaan Hirsi Ali

Er is nog een ex-moslima die haar hart volgt. Zij betaalt de hoogst denkbare prijs voor haar opvattingen: de Nederlands-Amerikaanse publiciste en voormalige politica Ayaan Hirsi Ali staat op de dodenlijst van Al-Qa’ida. Ook van Hirsi Ali is een nieuw boek uitgegeven: Prooi. In een interview met De Telegraaf zegt zij dat ‘immigratie uit met name islamitische landen de zwaarbevochten vrijheden van Europese vrouwen onder druk zet’. Ze wilde onderzoeken waarom vrouwen zich in sommige wijken uit de openbare ruimte terugtrokken. Dat doen ze om hun eigen veiligheid te garanderen, aldus Hirsi Ali.

Voor haar boek onderzocht Hirsi Ali de situatie in Duitsland en Zweden. Daarvoor probeerde zij harde cijfers boven water te krijgen, maar dat blijkt moeilijk te zijn. Dit soort zaken wordt niet goed bijgehouden. Ook interviewde zij vrouwen over hun wijk en hun eigen veiligheid. In Duitsland vormden, blijkens het onderzoek, asielzoekers alleen al in 2018 ‘12 procent van de verdachten in seksuele delicten, hoewel ze maar 1 of 2 procent van de bevolking uitmaken’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw