Premium Lock Ook links bedrijft koehandel met ‘kwetsbare kinderen’ Moria

19 januari 2021Leestijd: 2 minuten
Migranten uit Moria komen aan in Duitsland. Foto: EPA.

De regering beloofde na veel geruzie honderd migranten van Lesbos naar Nederland te halen. Nu blijkt dat vijftig ‘kwetsbare vluchtelingenkinderen jonger dan veertien jaar’ helemaal niet te vinden waren. En dus kwamen anderen. Want die honderd is een streefgetal geworden. De politieke werkelijkheid is de norm, constateert Robbert de Witt.

‘Koehandel’, vonden oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, SP en DENK het afgelopen najaar. De regering was wel bereid om migranten uit vluchtelingenkamp Moria te halen na de brand daar, maar alleen als die honderd in mindering werden gebracht op de vijfhonderd die Nederland al zou opnemen volgens een afspraak met VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De Kamer ging akkoord en beet zich erin vast.

Lees dit commentaar van René van Rijckevorsel: Haagse koehandel Moria voedt cynisme over asiel

Het werd een politieke werkelijkheid die los stond van de situatie op het Griekse eiland Lesbos. Want die is wat minder zwart-wit dan linkse partijen het doen voorkomen.

Niet uit Syrië, maar uit Afghanistan en Pakistan

Voor het einde van het jaar kwamen al vijftig ‘kwetsbare gezinnen’ naar Nederland. Voor Kerst, dat vond regeringspartij ChristenUnie belangrijk. Vermoedelijk niet omdat die Syrische gezinnen zo christelijk zijn en graag Kerst wilden vieren in Ter Apel, maar eerder vanwege Gert-Jan Segers’ imago en achterban.

We zijn nu vier maanden verder, en de laatste migranten van de tweede groep van vijftig komen deze week naar Nederland. Maar vijftig kwetsbare alleenstaande kinderen in de leeftijd tot veertien jaar heeft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) niet kunnen vinden. Ze zijn er gewoon niet, aldus de VVD-bewindsvrouw.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw