Meer wijkagenten zijn hard nodig om samenleving veilig te houden

22 december 2020Leestijd: 2 minuten
Nieuwe wijkagent van Beilen André van Dijk presenteert zichzelf bij de oliebollenkraam op de parkeerplaats bij de jumbo. - ANP

Terecht pleit korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie voor meer wijkagenten. De onderbezetting gaat ten koste van contacten in de wijk. Daardoor ontbreekt het zicht op ondermijning en radicalisering, signaleert Gerlof Leistra.

De ruim 3.500 wijkagenten zijn de ogen en oren van de politie in de samenleving. Door onderbezetting moeten ze echter voortdurend bijspringen in de noodhulp en komen ze soms amper nog in hun eigen wijk. Het huidige tekort in de basispolitiezorg is 1.175 fte’s. Pas in 2024 is er financiële ruimte voor extra personeel, schreef minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid begin november aan de Tweede Kamer.

WijkagentLees ook deze reportage van Gerlof Leistra: De wijkagent bezwijkt door onderbezetting

Korpschef Henk van Essen vindt dat te lang duren, schreef hij op 19 december in een persbericht op de website van de politie. De politie moet zichtbaarder zijn in de wijken. ‘Mensen willen de wijkagent kennen en zelf gekend worden. We moeten netwerken opbouwen die ook in roerige tijden kunnen worden benut. Lokale verankering is de ruggengraat van de politie, maar die wordt uitgehold.’ De politie heeft volgens hem minstens 3.500 extra mensen nodig ‘om de aspiranten uit de basisteams te halen.’

Duizenddingendoekje

Het probleem is in zijn ogen dus veel groter dan het tekort van 1.175 fte’s. Onervaren agenten worden noodgedwongen ingezet voor werk dat ervaring vergt. In een reportage in EW wordt de overbelaste wijkagent geportretteerd als duizenddingendoekje. De komende jaren verliest de politie ook nog eens veel ervaren mensen door de vergrijzing.

Van Essen vraagt 600 miljoen euro voor extra agenten en voor modernisering van de ICT. Dat lijkt een groot bedrag, maar zonder die investering is de politie onvoldoende in staat om tijdig in te grijpen. Als ontspoorde jongeren ongestoord kunnen uitgroeien tot zware criminelen of radicaliseren tot terroristen, is de samenleving veel verder van huis. Met meer preventie kan dure repressie worden voorkomen.

Na verkiezingen weer afwachten

Voor de politie is het na verkiezingen voor de Tweede Kamer steeds weer afwachten met welke plannen het nieuwe kabinet komt. Agenten opleiden kost minimaal twee jaar. Met een zak geld is het probleem niet meteen opgelost, maar er moet fors worden geïnvesteerd om Nederland veilig te houden.