Premium Lock Wie stopt hemeltergend gesol met woord van God?

10 november 2020Leestijd: 3 minuten
De Staten Bijbel bij boekwinkel Selexyz Dominicanen in Maastricht. Foto: ANP

Omdat de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) uit 2004 niet meer ‘eigentijds’ zou zijn, verschijnt volgend jaar alweer een nieuwe vertaling: de NBV21. Roelof Bouwman vraagt zich af: wanneer houdt het gerotzooi met het boek der boeken eindelijk eens op?

In 2006 zag de Canon van Nederland het levenslicht: een chronologisch overzicht van onze geschiedenis in vijftig thema’s. Van meet af aan stond vast dat tenminste één klassiek boek in de Canon zou worden opgenomen. Niemand twijfelde eraan welk boek dat zou zijn. Uiteraard de in 1637 verschenen Statenbijbel.

Roelof Bouwman

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Het was de eerste bijbelvertaling uit de grondtalen (Hebreeuws, Aramees en Grieks) in het Nederlands. Gemaakt in opdracht van de Staten-Generaal volgens een besluit van de Nationale Synode gehouden te Dordrecht in 1618-1619. Toen in 1657 een nieuwe druk verscheen, waren al meer dan 500.000 exemplaren verkocht – een reusachtig aantal op een bevolking van 2 miljoen.

Invloed Statenbijbel nauwelijks te overschatten

De invloed van de Statenbijbel is nauwelijks te overschatten. In grammatica, spelling en idioom legde de vertaling het fundament voor wat we later het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) zijn gaan noemen. Tal van leenwoorden en uitdrukkingen hebben we aan de Statenbijbel te danken: ijdelheid der ijdelheden, als een dief in de nacht, werken in het zweet des aanschijns, een doorn in het oog.

Miljoenen Nederlanders groeiden op met de Statenbijbel en putten er troost en wijsheid uit. In hervormde, gereformeerde, remonstrantse en doopsgezinde kerkdiensten werd eruit voorgelezen. Maar ook op scholen en in huisgezinnen, na de maaltijd. Talloze schrijvers en dichters ontleenden aan de Statenbijbel hun gevoel voor taal, stijl en compositie.

Lees ook deze column van Liesbeth Wytzes: Schaam je niet als je de Bijbel leest

Je zou denken dat ze in kerkelijke kring – en dan natuurlijk vooral onder protestanten – enorm trots zijn op dit literaire monument. Toch is dat niet het geval.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw