René van Rijckevorsel Premium Corner

Sluit wilde beesten niet op in dierentuinen

07 november 2020

Vorige week zijn twee ontsnapte apen gedood in een dierenpark. Waarom zijn er in deze tijd van prachtige natuurdocumentaires überhaupt nog dierentuinen en ‘safariparken’ waar wilde beesten gevangen worden gehouden, vraagt René van Rijckevorsel zich af.

Dinsdag 3 november zijn in DierenPark Amersfoort twee ontsnapte chimpansees doodgeschoten. De dierentuin zegt geen andere keuze te hebben gehad, omdat de dieren potentieel gevaarlijk waren voor het publiek. Verdoven was geen optie, want een verdoving werkt pas na ongeveer een kwartier. Een verzorger had hun kooi niet goed afgesloten.

Afgezien van de vraag of het echt noodzakelijk was om de apen te doden – eentje was de mooie grijsaard Mike van 55 jaar oud – roept deze gebeurtenis weer eens de vraag op waarom er in Nederland überhaupt nog dierentuinen en ‘safariparken’ zijn waar dieren als chimpansees, leeuwen en tijgers worden gehouden.

Dieren moeten zoveel mogelijk natuurlijk gedrag kunnen vertonen

Nederland heeft relatief veel dierenparken, dierentuinen en reptielenhuizen: er zijn vijftien grote dierentuinen met wilde (roof)dieren die meer dan 10 miljoen bezoekers per jaar trekken. Daarnaast zijn er op zo’n veertig andere plekken dieren te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.