Premium Lock Nieuwe maatregelen: inconsequent, onlogisch en weinig perspectief

03 november 2020Leestijd: 4 minuten
Rutte en De Jonge over extra coronamaatregelen. Foto: ANP.

Het kabinet had dinsdagavond 3 november een lastige boodschap te verkopen. Terwijl de besmettingscijfers dalen, gaat het land toch verder op slot om de zorg te ontlasten. Maar naar de logica van de maatregelen is het soms zoeken, schrijft Bram Hahn.

In vergelijking met vorige week noteerde de GGD 11.000 minder positieve gevallen, het percentage tests met een positief resultaat daalde van 18,4 procent naar 16,6 procent en de toestroom in de ziekenhuizen vlakte ook af.

Ruimte voor versoepeling zou je denken. Maar Outbreak Management Team (OMT) en kabinet zijn er niet gerust op. Want de gemiddelden verhullen dat het in een aantal regio’s nog helemaal niet goed gaat: in Zuid-Holland en Twente ligt het percentage positieve tests nog boven de 20 procent en stijgen de besmettingscijfers.

Verschil tussen voorjaar en najaar

Bovendien, zo benadrukte CDA-minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, voltrekt de tweede golf zich in de ziekenhuizen anders dan de eerste golf. De piek was in het voorjaar kort en hevig, nu is die minder hoog, maar lijkt die veel trager te dalen, doordat de patiënten blijven komen.

Meer van Bram Hahn: Ons gedrag onder een vergrootglasGedrag

Daarvan kun je cynisch zeggen dat het kabinet daar mede debet aan is. De ‘tsunami’ in de ziekenhuizen – ofwel een lang aanhoudende, krachtige golf – reflecteert de trage en gefragmenteerde reactie van het kabinet op de opleving van het virus aan het eind van de zomer. Het reageerde steeds met kleine stapjes en hobbelde zo al gauw weer achter de feiten aan. Sinds 18 augustus kondigde het kabinet al vijf keer nieuwe, strengere maatregelen aan, terwijl het doel en het perspectief steeds verder uit beeld raakten. Was het niet beter geweest om eind augustus meteen duidelijke en forse maatregelen te nemen?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw