Premium Lock Maak van middelbare school geen laffe ‘safe space’

05 november 2020Leestijd: 4 minuten
Ophef rondom cartoon in klas. Foto: ANP

Uitgerekend in de week dat Nederland stilstond bij de aanslag, half oktober, op de Franse leraar Samuel Paty én die op Theo van Gogh zestien jaar geleden, moet een leraar onderduiken wegens bedreigingen uit islamitische hoek, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

In het klaslokaal van de leraar aan het katholieke Emmauscollege in Rotterdam hing een spotprent die volgens een aantal islamitische leerlinges godslasterlijk was. Nadat een foto van de spotprent op Instagram en Facebook was gezet, escaleerde de zaak snel. De school heeft aangifte gedaan van bedreiging.

Er is veel publieke bijval en steun voor de ondergedoken leraar, tot aan de minister van Onderwijs aan toe. Dat is mooi. Maar het is niet genoeg. De enige manier om te voorkomen dat dit soort straatterreur lonend wordt, is dat politie en Openbaar Ministerie alles op alles zetten om de bedreigers – onder wie vermoedelijk ook leerlingen van de school – zo snel mogelijk op te sporen, op te pakken en te berechten.

Hopelijk reageren autoriteiten nu eens snel op bedreigingen

De ervaring leert dat de autoriteiten vaak vrij lamlendig reageren op dit soort bedreigingen, maar ze kunnen het wel. Eerder deze week veroordeelde de rechtbank in Amsterdam 24 mannen en vrouwen wegens opruiende, racistische en ook ronduit bedreigende uitingen aan het adres van NRC-columniste Clarice Gargard op Facebook.  Tussen misdaad en straf zat in dit geval twee jaar. Hopelijk gaat het in het geval van de Rotterdamse leraar ietsje sneller.

De gebeurtenissen op de Rotterdamse school zijn nogal wrang na alle retoriek rond Samuel Paty, de afgelopen weken.  Heel weldenkend Europa, heel weldenkend Nederland  was eensgezind: handen af van de satire, handen af van de vrije meningsuiting. Maar op het Emmauscollege in Rotterdam was de herdenkingsdag voor Paty maandag nog niet afgelopen, of een aantal islamitische leerlinges stapten op hoge poten naar de leraar en eisten verwijdering van die spotprent omdat die godslasterlijk zou zijn. Alsof de hele affaire hen op een idee had gebracht.

Cartoon zou ‘godslasterlijk’ zijn, hoewel Mohammed er niet opstaat

Dit overigens zonder dat op de prent een afbeelding is te zien van Mohammed, die moslims beschouwen als profeet van God. De cartoon, van Joep Bertrams, toont een onthoofde man in een Charlie Hebdo-shirt die zijn tong uitsteekt naar een bebaarde jihadist met bebloed zwaard. Hij hing er volgens de berichten bovendien al vijf jaar, sinds de aanslag op het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw