Premium Lock Populistisch GroenLinks geleid door leeghoofden

09 oktober 2020Leestijd: 4 minuten
Jesse Klaver van GroenLinks tijdens een debat met Kamerleden op het podium terwijl duizenden studenten op het Malieveld demonstreren tegen het leenstelsel (2014). Foto: ANP.

GroenLinks, de partij die het leenstelsel steunde en daardoor honderdduizenden jongeren met hoge schulden opzadelde, wil iedereen die achttien jaar wordt 10.000 euro geven. Geld aan potentiële kiezers beloven zonder enig bewijs dat het zinvol is: zuiver populisme, vindt Afshin Ellian.

Populisme is ‘gevaarlijk’. Dat is het heersende dogma. Populistische bewegingen zouden de democratie in gevaar brengen. Ook wordt gesteld dat populisten slecht zijn voor de economie.

Om het volk te paaien, beloven de populisten immers van alles en nog wat. Ze zouden met hun domme en dure beloften een deel van de bevolking willen omkopen om op hen te stemmen.

Etiket ‘populisme’ geplakt op partijen die immigratie willen inperken

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Het populisme-dogma wordt in het Westen selectief toegepast. Het etiket ‘populisme’ wordt in westerse media slechts geplakt op partijen die de immigratie willen inperken. Daarom voeden de NPO en aanverwante media de politiek met angst: wees op je hoede voor de populisten!

Europa is in de greep van angst voor populisten.

‘Iedereen die achttien wordt, krijgt van de overheid een startkapitaal van 10.000 euro.’ Als de Amerikaanse president Donald Trump bovenstaande had voorgesteld in het kader van zijn motto America First, zouden alle Europese (linkse) publieke omroepen er schande van hebben gesproken. Maar dit is geen plan van Donald Trump of Geert Wilders (PVV), en daarom is het voor de heersende media geen populisme.

‘Iedereen die achttien wordt, krijgt van de overheid een startkapitaal van 10.000 euro’ staat in het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Dat zal in totaal 2,2 miljard euro kosten. Ongelijkheid, schrijft GroenLinks, neemt toe: ‘Waar je bent geboren, bepaalt de kansen in je leven. Armoede wordt van generatie op generatie doorgegeven en het opleidingsniveau van ouders is de belangrijkste voorspellende waarde voor de kansen van jongeren.’

Wat moeten jongeren doen met 10.000 euro?

Lees ook dit omslagverhaal terug: Het nut van het populisme

Ze kunnen met dat geld gaan studeren. Maar het leven van studenten is juist redelijk onaangenaam gemaakt door de steun van GroenLinks voor het afschaffen van de studiebeurs en omzetting daarvan in een leenstelsel.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw