Premium Lock Koning terecht door de knieën voor zijn dubbele faux pas

22 oktober 2020Leestijd: 5 minuten
De Koning en koningin bieden hun excuses aan. Foto: ANP

Het leverde een iconisch tafereeltje op. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op een strafbankje in Huis ten Bosch. Het werd een onverwachte en bijzondere toespraak waarin de Koning terecht excuses maakte voor de vakantiereis die de familie in de coronacrisis ondernam naar Griekenland, schrijft Carla Joosten.

Niet alleen het tafereel zal blijven hangen. Ook de slotzin van de toespraak: ‘We zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar.’ De knieval zal helpen de schade van de vakantierel te beperken.

Lees ook dit commentaar van Arendo Joustra: Niet door buitenaf, maar door eigen toedoen implodeert de monarchie

Het was een bijna vernederend optreden, vooral voor koningin Máxima die naast haar man zat, maar het spreken aan hem moest overlaten. In tijden dat vrouwen zich niet meer laten aanspreken op de functie van hun man komt dat vreemd over. Zeker bij een persoonlijkheid als Máxima. Maar haar titel is louter een aanspreektitel en niet functioneel.

Het koningshuis is ook niet bepaald een moderne organisatie, maar een op erfelijkheid en onschendbaarheid gebaseerd twee eeuwen oud systeem. De monarchie maakt deel uit van het Nederlandse staatsbestel en de Oranjes zijn er de verpersoonlijking van. Ze bepalen deels de identiteit van het land.

De magie wordt wel wat minder

Met hun paleizen en pracht en praal vormen ze geen doorsnee-familie. Gelukkig maar, want zodra de familie al te gewoon wordt, verdwijnt de magie. En magie is essentieel voor de monarchie, zo leerde de Britse staatsrechtgeleerde Walter Bagehot (1826-1877). Maar het magische gaat er in de moderne samenleving gaandeweg van af.

Er waren tijden dat de leden van huis konden doen en laten wat ze wilden. Prins Bernhard senior leefde erop los en gaf deels openheid in interviews die na zijn dood verschenen. Die losbandigheid is in dit mediatijdperk onmogelijk. Altijd en overal zijn camera’s in de buurt.

Zo begon een rel waarvan dagen kon worden gesmuld

Niets blijft verborgen. Zeker een opstijgend regeringsvliegtuig niet. En zo begon een rel met een serieuze aanleiding, maar waarvan dagen kon worden gesmuld.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw