Premium Lock ‘Betere communicatie’ moet hoge belastingaanslag voorkomen

27 oktober 2020Leestijd: 3 minuten
Demissionair staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief gaat over box 3. Foto: ANP

Gepensioneerden die van meerdere pensioenfondsen en verzekeraars een uitkering krijgen, ontdekken soms pas bij de aangifte dat ze te weinig belasting hebben betaald. Met torenhoge bijbetalingen tot gevolg. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Financiën gaat op zoek naar een oplossing, schrijft Jeroen van Wensen.

‘Ik kan mij voorstellen dat het niet prettig is om na afloop van een kalenderjaar
een aanslag met een te betalen bedrag te ontvangen,’ schrijft Vijlbrief in een brief aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris reageert daarmee op de fiscale problematiek die belastingadviseur Henk Bluemink begin juni in EW aanstipte.

Pensioenfondsen, verzekeraars en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) weten niet van elkaar aan wie zij pensioenuitkeringen verstrekken. Ze houden voor de gepensioneerde loonbelasting in, tegen een tarief dat correspondeert met de hoogte van de uitkering die zij zelf doen. Meerdere instanties kunnen daardoor het lage tarief inhouden. Maar door de stapeling zou over een deel van het inkomen juist een hoger belastingtarief moeten worden ingehouden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw