Jeroen van Wensen Premium Corner

‘Betere communicatie’ moet hoge belastingaanslag voorkomen

27 oktober 2020

Gepensioneerden die van meerdere pensioenfondsen en verzekeraars een uitkering krijgen, ontdekken soms pas bij de aangifte dat ze te weinig belasting hebben betaald. Met torenhoge bijbetalingen tot gevolg. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Financiën gaat op zoek naar een oplossing, schrijft Jeroen van Wensen.

‘Ik kan mij voorstellen dat het niet prettig is om na afloop van een kalenderjaar
een aanslag met een te betalen bedrag te ontvangen,’ schrijft Vijlbrief in een brief aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris reageert daarmee op de fiscale problematiek die belastingadviseur Henk Bluemink begin juni in EW aanstipte.

Pensioenfondsen, verzekeraars en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) weten niet van elkaar aan wie zij pensioenuitkeringen verstrekken. Ze houden voor de gepensioneerde loonbelasting in, tegen een tarief dat correspondeert met de hoogte van de uitkering die zij zelf doen. Meerdere instanties kunnen daardoor het lage tarief inhouden. Maar door de stapeling zou over een deel van het inkomen juist een hoger belastingtarief moeten worden ingehouden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.