Premium Lock Wilders moet worden vrijgesproken en Öztürk hoeft niet te worden vervolgd

04 september 2020Leestijd: 5 minuten
Öztürk, Wilders en zijn advocaat Knoops. Foto's: ANP.

De rechter doet vandaag, vrijdag 4 september, uitspraak in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders om zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak. Hij moet worden vrijgesproken, vindt Afshin Ellian. Hij is ook tegen de vervolging van DENK-Kamerlid Selcuk Öztürk, die Nederlandse militairen ‘moordenaars’ noemde. ‘Het is een grove en onzinnige uitspraak, maar Öztürk moet politiek en niet strafrechtelijk worden bestreden.’

De mars voor vrijheid van meningsuiting moeten we levend houden. In Parijs namen miljoenen mensen in 2015 deel aan de mars voor vrijheid van meningsuiting omdat redactieleden van het satirische blad Charlie Hebdo op 7 januari 2015 één voor één waren geëxecuteerd door jihadisten.

Aanslag op Charlie Hebdo toont: meningsvrijheid onder druk

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

De voltallige redactie van Charlie Hebdo stond op de dodenlijst van terreurorganisatie Al-Qa’ida. Daarop staan nog steeds twee prominente Nederlanders: oud-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali en Kamerlid Geert Wilders. Zij zijn door islamisten ter dood veroordeeld. Deze week begon in Parijs het strafproces tegen de handlangers van de aanslagplegers. De gebroeders Chérif en Saïd Kouachi waren immers goed bewapend en getraind in Jemen. Sindsdien is voor iedereen duidelijk geworden waarom en hoe de vrijheid van meningsuiting in het Westen onder druk staat.

De dappere redactie van Charlie Hebdo plaatste deze week nogmaals alle gewraakte cartoons over de profeet Mohammed. Daarmee laten ze zien dat ze niet bang zijn voor de jihadisten. De huidige hoofdredacteur van het blad, Laurent Sourisseau (Riss) schrijft in ditzelfde nummer: ‘We zullen nooit opgeven.’ Zo, en niet anders moet de vrije wereld zich opstellen. Je kunt niet vrijheid liefhebben zonder haar te willen uitdragen en verdedigen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De man die op dodenlijst Al-Qa’ida staat, wordt hier vervolgd

Maar in Nederland wordt een man die ook op de dodenlijst van Al-Qa’ida staat, vervolgd voor een uitspraak tijdens een verkiezingscampagne in 2014. Vandaag, vrijdag 4 september, zal het gerechtshof een oordeel moeten vellen over de ‘minder Marokkanen’-uitspraak van Tweede Kamerlid en PVV-leider Geert Wilders. Terwijl een jaar geleden een Pakistaanse moslim-militant van de andere kant van de wereld nog naar Nederland was afgereisd om Wilders te doden. Dit is echt bizar. Het is ook nog eens een dubieuze rechtszaak, want topambtenaren en politici bemoeiden zich ermee. Eigenlijk had het Openbaar Ministerie (OM) Wilders nooit mogen vervolgen.

De rechter zou het OM niet-ontvankelijk moeten verklaren. Daarbij zou de rechter harde woorden mogen bezigen over de manier waarop de vervolging van Wilders is begonnen. Hier staat het recht op een eerlijk proces van een Kamerlid op het spel.

Er is nog een ander Kamerlid dat men wil vervolgen. De Telegraaf kopte dat vervolging van Kamerlid Selcuk Öztürk in de lucht hangt omdat hij Nederlandse militairen van moord heeft beschuldigd. In het vervolg van deze blog zal ik ook de zaak van Öztürk aan de hand van dezelfde maatstaven behandelen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw