Premium Lock Het is wachten op Haagse krokodillentranen over strenger klimaatdoel

20 september 2020Leestijd: 3 minuten
Rutte en Wiebes reageren op doorrekening ontwerp-Klimaatakkoord. Foto: ANP.

Nederland heeft met succes geijverd voor een strenger klimaatdoel van de Europese Unie. Net als met eerdere afspraken over klimaat en stikstof is het wachten op Haagse krokodillentranen over bemoeienis uit Brussel wanneer de praktische gevolgen voelbaar worden, schrijft Rob Ramaker.

De  overheid doet te weinig om te voldoen aan de Habitat- en Vogelrichtlijn van de Europese Unie (EU), oordeelde de Raad van State in mei 2019. Deze uitspraak betekende het begin van de stikstofcrisis. Van de ene op de andere dag stokte de verlening van bouwvergunningen. Er is inmiddels 5 miljard euro uitgetrokken om dit verhelpen. Onduidelijk is of dit afdoende is.

Honderden miljoenen euro’s voor Urgenda-arrest

Een half jaar daarna leed het kabinet een nieuwe een nederlaag. De Hoge Raad stelde actiegroep Urgenda in het gelijk. Nederland moet meer doen om klimaatverandering aan te pakken. De rechters baseerden zich onder meer op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en internationale klimaatafspraken. Uitvoering van het arrest kost nog eens honderden miljoenen euro’s.

Klimaatrapport: Urgendavonnis en andere klimaatdoelen waarschijnlijk niet gehaaldWiebes

Deze twee nederlagen leidden tot veel irritatie in Den Haag. Politici vinden het onwenselijk dat internationale verdragen en EU-wetgeving zo’n bruuske en ingrijpende invloed hebben op het overheidsbeleid. En dus werd er gemopperd over Brusselse oekazes, papieren werkelijkheden en rechters die hun boekje te buiten gaan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw