Marijn Jongsma Premium Corner

Staat en KLM zijn tot elkaar veroordeeld

22 september 2020

Een tweede coronagolf is voor luchtvaartmaatschappijen als KLM een desastreus scenario. Dat plaatst ook de Nederlandse staat voor een dilemma, schrijft Marijn Jongsma. De nu toegezegde steun is waarschijnlijk niet genoeg.

Voor 1 oktober moet KLM haar herstelplan met kostenbesparingen indienen, een voorwaarde voor het toegezegde reddingspakket van het kabinet. Dat bedraagt 3,4 miljard euro, bestaand uit leningen en garanties. Die steun is bepaald niet gratis. KLM betaalt een premie voor de garanties, en op de directe lening ter waarde van 1 miljard euro kan de rente oplopen tot 8 procent boven de korte rente (euribor).

Lees het omslagverhaal van Marijn Jongsma: Kan Nederland zonder KLM?EW cover Kan Nederland zonder KLM editie 38 2020

Daarnaast is de luchtvaartmaatschappij de grootste verbruiker van de NOW-regeling, waarbij bedrijven met grote omzetverliezen loonkostensubsidies van de overheid kunnen krijgen. In juli was de rekening al opgelopen tot bijna 300 miljoen euro.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.