Premium Lock Nogal eenzijdig beeld van Hooggerechtshof VS in Nederlandse media

25 september 2020Leestijd: 3 minuten
Donald Trump betuigt zijn eer aan Ruth Bader Ginsburg. Foto: ANP

De vacature voor het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten trekt ook veel aandacht in Nederland. Zelfs in de talkshows op televisie, waar velen commentaar gaven op het overlijden van opperrechter Ruth Bader Ginsburg en de vraag of president Donald Trump wel of niet al voor de presidentsverkiezingen een nieuwe kandidaat naar voren moet of mag schuiven. Deze beschouwingen geven een eenzijdig beeld van het Hooggerechtshof, schrijft Arendo Joustra.

Wat opvalt in deze commentaren, is dat vooral de politieke kant van het Hooggerechtshof wordt benadrukt. Zelfs commentatoren die altijd vooraan staan om te benadrukken dat de politiek zich niet met de rechter moet bemoeien, zien er geen been in te pleiten voor een ‘progressieve’ kandidaat, want dat zou beter zijn voor de mensenrechten (advocaat Inez Weski in Buitenhof).

De macht van het Hooggerechtshof kan nauwelijks worden overschat, aangezien de negen rechters van het hof in laatste instantie beslissen over de uitleg van de Grondwet. Er zijn veel baanbrekende uitspraken te noemen die de wereld in de Verenigde Staten op zijn kop hebben gezet. Daarmee kun je het dan als burger eens of oneens zijn, het is wel de realiteit.

Juridische realiteit

De vraag is natuurlijk of je een ongekozen instituut wel zoveel macht moet toekennen. Want anders dan gekozen politici noodgedwongen doen – rekening houden met de stemming in het land – kan het Hooggerechtshof weleens te ver voor de troepen uitlopen. De juridische praktijk is dan wel veranderd, de werkelijkheid in de samenleving is hetzelfde gebleven.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Mooi bijvoorbeeld dat dankzij het hof Amerikaanse homo’s met elkaar mogen trouwen – overigens dankzij steun van een zogenaamd ‘conservatieve’ rechter – maar daarmee is het denken van de Amerikaanse burgers over homoseksualiteit nog niet in een klap veranderd. Toegegeven, soms is er een wisselwerking en verandert de samenleving ook onder invloed van de uitspraken van het Hof.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw