Arendo Joustra Premium Corner

Nogal eenzijdig beeld van Hooggerechtshof VS in Nederlandse media

25 september 2020

De vacature voor het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten trekt ook veel aandacht in Nederland. Zelfs in de talkshows op televisie, waar velen commentaar gaven op het overlijden van opperrechter Ruth Bader Ginsburg en de vraag of president Donald Trump wel of niet al voor de presidentsverkiezingen een nieuwe kandidaat naar voren moet of mag schuiven. Deze beschouwingen geven een eenzijdig beeld van het Hooggerechtshof, schrijft Arendo Joustra.

Wat opvalt in deze commentaren, is dat vooral de politieke kant van het Hooggerechtshof wordt benadrukt. Zelfs commentatoren die altijd vooraan staan om te benadrukken dat de politiek zich niet met de rechter moet bemoeien, zien er geen been in te pleiten voor een ‘progressieve’ kandidaat, want dat zou beter zijn voor de mensenrechten (advocaat Inez Weski in Buitenhof).

De macht van het Hooggerechtshof kan nauwelijks worden overschat, aangezien de negen rechters van het hof in laatste instantie beslissen over de uitleg van de Grondwet. Er zijn veel baanbrekende uitspraken te noemen die de wereld in de Verenigde Staten op zijn kop hebben gezet. Daarmee kun je het dan als burger eens of oneens zijn, het is wel de realiteit.

Juridische realiteit

De vraag is natuurlijk of je een ongekozen instituut wel zoveel macht moet toekennen. Want anders dan gekozen politici noodgedwongen doen – rekening houden met de stemming in het land – kan het Hooggerechtshof weleens te ver voor de troepen uitlopen. De juridische praktijk is dan wel veranderd, de werkelijkheid in de samenleving is hetzelfde gebleven.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Mooi bijvoorbeeld dat dankzij het hof Amerikaanse homo’s met elkaar mogen trouwen – overigens dankzij steun van een zogenaamd ‘conservatieve’ rechter – maar daarmee is het denken van de Amerikaanse burgers over homoseksualiteit nog niet in een klap veranderd. Toegegeven, soms is er een wisselwerking en verandert de samenleving ook onder invloed van de uitspraken van het Hof.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.