Premium Lock Kan het gezeur van politici over toelage kroonprinses eens stoppen?

17 september 2020Leestijd: 3 minuten
Prinses Amalia tijdens de jaarlijkse zomerfotosessie van de Koninklijke familie in de tuin van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Foto: ANP.

Bij de tradities van Prinsjesdag hoort de laatste jaren ook het zeuren over de toelage die prinses Amalia vanaf haar achttiende jaar krijgt. Vooral als politici dat doen, is dat een beetje vreemd, schrijft Arendo Joustra. De regeling staat gewoon in de Grondwet (artikel 40) en is uitgewerkt in de wet.

Als deze politici het niet met de toelage eens zijn, dan moeten ze de wet veranderen. Maar een voorstel om dat te doen, blijft steeds uit. Het staat ook in geen enkel verkiezingsprogramma, weet het blad Vorsten, dat dit heeft uitgezocht.

Populistisch: misbaar maken over de toelage maar niets doen

Lees ook dit verhaal naar aanleiding van de verjaardag van Prinses Amalia: meisje van 16

Dus is het nogal makkelijk om voor de camera misbaar te maken, in de hoop sommige kiezers te behagen, en vervolgens niets te doen. Een beetje populistisch, en daarom was het ook opvallend dat zelfs Alexander Pechtold – die andere politici altijd de maat nam als het op populisme ging  – hieraan meedeed in zijn tijd als D66-leider.

Uiteraard staat het iedereen vrij om de toelage ‘te hoog’ te vinden. De uitkering bedraagt vanaf haar achttiende zo’n 1,5 miljoen euro per jaar, waarvan een kleine 3 ton als inkomen. De rest is voor personele en materiële uitgaven. Die ze heeft, omdat ze door de regering – niet omdat ze er zelf om vraagt – voor allerlei klussen op pad wordt gestuurd.

Willen critici met prinses ruilen? Ze heeft geen vrije keuze

Critici die dat veel geld of zelfs ‘te veel’ geld vinden, moeten zich afvragen of ze met haar zouden willen ruilen. Vanaf haar geboorte is ze voorbestemd om Koningin te worden. Dat is niet haar vrije keuze, maar is haar door de volksvertegenwoordiging middels de Grondwet opgelegd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw