Grote Chinese mier gaat beursrecords verslaan

10 september 2020Leestijd: 3 minuten
Alibaba Group oprichter Jack Ma in Hong Kong. Foto: ANP

De beursgang van het Chinese fintechbedrijf Ant Group, dit najaar, kan de grootste ooit worden. Vanuit Amsterdam slaat het bedrijf ook de vleugels in Europa uit, schrijft Marijn Jongsma.

Marijn Jongsma

Marijn Jongsma (1969) is economisch redacteur bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks over financieel- en macro-economische onderwerpen.

Ant Group, vernoemd naar het vlijtige insectje, wil in oktober ongeveer 30 miljard dollar ophalen op de beurzen van Sjanghai en Hongkong. Daarmee staat het vorige record, dat van oliereus Saudi Aramco (29,4 miljard dollar), op wankelen. Er gaat overigens slechts een deel van de aandelen Ant Group naar de beurs. De totale waarde wordt geschat op meer dan 200 miljard dollar – bijna het drievoudige van de iconische Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Uit de stal van miljardair Jack Ma

Het gaat hier dan ook niet om een nieuwkomer. Ant Group is nu al een geldmachine, die in het eerste halfjaar een nettowinst van omgerekend 2,7 miljard euro maakte op een omzet van bijna 9 miljard euro – een winstmarge van meer dan 30 procent.

De reuzenmier is ontstaan uit de webwinkel Alibaba van de Chinese miljardair Jack Ma (ook wel de Chinese Amazon genoemd), zodat handelaren op dit platform gemakkelijk hun betalingen kunnen doen. Eerst heette het nog AliPay, opgericht in 2004 en in 2011 afgesplitst van Alibaba. Aangezien er meer diensten bijkwamen, is de naam in 2014 veranderd in Ant Financial Services en later Ant Group. AliPay, met meer dan één miljard klanten het grootste betaalplatform van Azië, is nu een van de gevoerde merken. Via andere loketten worden onder meer leningen en verzekeringen aangeboden.

Conflict met Verenigde Staten risico voor beleggers

Ook na de beursgang houdt Jack Ma de zeggenschap over het bedrijf, zo meldt het voorlopige prospectus. In dat 674 pagina’s tellende boekwerk wordt de nieuwe koude oorlog tussen China en de Verenigde Staten expliciet genoemd als risico voor beleggers in Ant Group. Eventuele sancties tegen het bedrijf raken niet alleen de resultaten, maar kunnen ook de reputatie van het bedrijf ‘significant’ beschadigen.

De voorgenomen verbanning van de app TikTok van de Amerikaanse markt geldt als afschrikwekkend voorbeeld, evenals de sancties tegen telecombedrijf Huawei. Escalatie van het handelsconflict kan ook de economische groei van China raken, en daarmee Ant Group. In het prospectus wordt nog een ander nadeel van mogelijke Amerikaanse acties genoemd: het schrikt Amerikaans talent af om voor het Chinese bedrijf te gaan werken.

Chinese beursgang met een Nederlands tintje

Is de megabeursgang een ver-van-mijn-bedshow voor de Nederlandse financiële sector? Zeker niet. Vanuit een kantoor aan de Amsterdamse Herengracht wordt met vijftien man gewerkt aan de Europese uitbouw van het betaalplatform WorldFirst, een van origine Londens bedrijf dat vorig jaar door de Chinezen is overgenomen.

Deze ‘fintech’ richt zich op grensoverschrijdende betalingen en valutatransacties voor het midden- en kleinbedrijf en e-commercebedrijven, en claimt dat sneller en tegen veel lagere kosten te doen dan de ‘huisbankier’ waar ondernemers gewoonlijk aankloppen. Daarmee schaart Ant Group zich in het rijtje fintechs dat de ‘ouderwetse’ banken op diverse deelmarkten aanvalt en de tarieven onder druk zet.

Brexit maakte Amsterdam springplank

Ant Group is een gevestigde gigant in China, maar een uitdager in Europa. WorldFirst mikt op dienstverlening aan bedrijven met een omzet van 0,5 tot 50 miljoen euro.

Dat het offensief vanuit Amsterdam wordt ingezet, heeft alles te maken met de Brexit, die Londen diskwalificeert als gemakkelijke springplank naar continentaal Europa. De marsorder uit China is helder: zo snel mogelijk groeien. Het geld van de beursgang is daarvoor de brandstof.

Keuze voor beurs is veelzeggend

Moederbedrijf Alibaba ging in 2014 naar de beurs in New York en was toen ook goed voor een nieuw record aan opgehaald geld.

Dat dochter Ant Group nu kiest voor een puur Chinese notering, is kenmerkend voor de veranderde relatie tussen de Verenigde Staten en China. Zo ligt er in Washington een wetsvoorstel op tafel waarin buitenlandse bedrijven hun notering verliezen als ze onvoldoende opening van zaken geven. Die openheid betreft ook de connecties met de overheid, waarbij expliciet op China wordt gedoeld.

Voor Chinese techbedrijven was Wall Street jarenlang de toegangspoort tot een wereldwijde beleggingsmarkt. Als onderdeel van de tweestrijd zal China ook in de financiële wereld een grotere rol willen spelen, met de beursgang van Ant Group als symbool.