Jeroen van Wensen Premium Corner

Europese rechter legt bommetje onder pensioenhervorming

28 september 2020Leestijd: 2 minuten

vrijdag 25 september deed het Hof van Justitie van de Europese Unie een uitspraak over een korting op het pensioen van een Oostenrijkse ambtenaar. De ambtenaar verloor – korten mag – maar zijn zaak kan verstrekkende gevolgen hebben voor de invoering van het nieuwe pensioenstelsel in Nederland, schrijft Jeroen van Wensen.

Bijzonder hoogleraar Europees pensioenrecht aan de Universiteit Utrecht Hans van Meerten (46) waarschuwt al sinds het pensioenakkoord in juli werd beklonken voor de juridische houdbaarheid ervan. ‘En nu moet Wouter Koolmees zich echt heel hard achter de oren krabben,’ zegt Van Meerten. ‘Het Hof zei vrijdag op hoofdlijnen twee dingen. Korten op een pensioenuitkering mag, maar je mag niet het wezenlijke karakter van een pensioenuitkering aantasten.’

Pensioenhervorming is majeure operatie

En dat laatste is toch wat (in Nederland) staat te gebeuren. Tot 2026 moet ongeveer 1.500 miljard euro aan pensioenvermogen worden omgezet naar nieuwe contracten. Werknemers en gepensioneerden die zijn aangesloten bij een fonds dat de overstap maakt, zien hun min of meer zekere pensioen veranderen in een pensioen dat afhangt van resultaten op de financiële markten. ‘Dat is nogal een wezenlijke aanpassing,’ zegt Van Meerten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.