Roelof Bouwman Premium Corner

In het ontkerkelijkte Nederland delen christenen nog altijd de lakens uit

11 augustus 2020

Ze zitten in de regering, maar ook in de oppositie. In het Torentje, maar ook op de troon. Terwijl de kerken in rap tempo hun deuren sluiten, domineren christenen nog altijd het landsbestuur, schrijft Roelof Bouwman.

Het gaat, zoals bekend, snel bergafwaarts met het christendom in ons land. De cijfers liegen er niet om.

Roelof Bouwman

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Zo kelderde het ledental van de Rooms-Katholieke Kerk tussen 2004 en 2018 (recentere cijfers zijn er niet) van 4,6 naar 3,7 miljoen. Dat zijn dan ook nog eens grotendeels papieren leden. Het aantal regelmatige kerkgangers – minimaal één keer per maand – bedroeg in 2018 nog slechts 153.800.

Ook de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is bezig weg te glijden. De PKN ontstond in 2004 als voortzetting van de Nederlands Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk en telde toen bijna 2,5 miljoen leden. Daarvan zijn er nog 1,7 miljoen over, volgens sommige bronnen niet meer dan 1,4 miljoen. Het aantal kerkgangers ligt beduidend lager: vermoedelijk rond de 250.000.

Weinig over van ‘godsdienstige natie’

Van een ‘godsdienstige natie’ – nog bij de volkstelling van 1960 rekende 81,7 procent van de Nederlanders zich tot een kerkgenootschap – zijn we in korte tijd veranderd in een land waar het christendom nog slechts voor een slinkende minderheid betekenis heeft. De kerkgebouwen die in rap tempo hun deuren sluiten zijn er het zichtbare bewijs van.

Maar de medaille heeft ook een andere kant. In het landsbestuur zijn christenen nog altijd zeer nadrukkelijk aanwezig. Zelfs op plaatsen waar je dat niet meteen zou verwachten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.