Premium Lock Geef leraren voorrang bij testen, anders dreigt chaos

28 augustus 2020Leestijd: 2 minuten
Leerlingen van het Mendel College dragen een mondkapje op de eerste schooldag. Foto: ANP.

Bij het minste of geringste kuchje moeten docenten uit voorzorg thuisblijven. Dat leidt al snel tot lesuitval. Maar minister Hugo de Jonge denkt dat het lastig te regelen is om onderwijzers voorrang te geven. Bram Hahn vraagt zich af: hoe moeilijk kan het zijn?

Onder meer de Alan Turing-school in Amsterdam moest al een klas naar huis sturen, omdat een leraar thuis zat in afwachting van de testuitslag. Het is het logische gevolg van de afspraken die in het hele land gelden om verspreiding van het virus te voorkomen: wie milde klachten heeft, blijft thuis en laat zich testen. Dat is een verstandige aanpak, maar het kan tot zeer vervelende situaties leiden.

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn: Laat scholen zelf beslissen over mondkapjes

Want als een onderwijzer op een basisschool of een vakdocent in het middelbaar onderwijs wakker wordt met een hoestje of lichte verhoging, heeft dat onmiddellijk gevolgen voor tientallen scholieren. Online-onderwijs kan een uitkomst zijn, maar werkt niet als je het van de ene op de andere dag moet inzetten.

Coronaproblemen komen boven op lerarentekort

Scholen hebben de laatste jaren al de grootste moeite om de roosters rond te krijgen, doordat er te weinig leraren beschikbaar zijn. Als er personeel uitvalt door voorzorgsmaatregelen tegen corona, wordt die druk alleen maar groter.

Het zou helpen als deze kwetsbare sector wat extra ondersteuning krijgt. Dat kan door onderwijzend personeel voorrang te geven bij teststraten van de GGD. Wie nu een afspraak maakt voor een test, zou binnen 24 uur terecht moeten kunnen en vervolgens binnen 48 uur de uitslag krijgen. In de praktijk blijkt dat in een aantal regio’s, zoals Amsterdam, niet te worden gehaald. Soms zijn geen plekken beschikbaar, en geregeld duurt het langer dan 48 uur voordat de uitslag komt. Een docent die zich op maandag meldt voor een test, op woensdag terechtkan en dan pas vrijdag de uitslag krijgt, is dus zo een week uit de running.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw