Premium Lock Antiracisme van Black Lives Matter is in de kern juist racistisch

17 juli 2020Leestijd: 4 minuten
BLM-demonstratie in Apeldoorn. Foto: ANP.

In het utopia van de antiracisten voeren we geen debatten met open vizier over ideeën, maar ‘gesprekken’ waarin afkomst en uiterlijke kenmerken vooropstaan. Dit experiment kan alleen maar verkeerd aflopen, betoogt Afshin Ellian.

Het antiracistische activisme kan racisme aanwakkeren. Ook ik was en ben een antiracist, maar ik deel de ideologie van het antiracisme van Black Lives Matter niet. Nu worden we door de heersende media en vooral ook de NPO gedwongen om anderen in de eerste plaats op basis van hun uiterlijke kenmerken (huidskleur) of afkomst, en straks religie of gender te bejegenen. Dat is de logische consequentie van de antiracisme-ideologie. Want volgens de nieuwe catechismus weet en begrijpt een deel van Nederland niet dat het andere deel zwart, vrouw of Marokkaan is.

Als ik denk aan Edgar Davids denk ik alleen aan een excellente voetballer

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Het antiracisme wil dat iedereen zich gaat verdiepen in elkaars uiterlijke kenmerken, om daarmee vervolgens rekening te houden. Daarna ga je naar gelang van iemands uiterlijke kenmerken het collectieve historische besef aanwenden, zoals de slavernij. Een bizarre redenering! Wanneer ik denk aan Edgar Davids denk ik alleen aan een excellente voetballer!

De immoraliteit van het zogenaamde antiracisme brengt alleen maar nog meer racisme voort. Al een halve eeuw proberen we met vallen en opstaan te leren dat we de medemens onbevooroordeeld tegemoet moeten treden. Het antiracisme vraagt ons echter om bevooroordeeld zijn. Want de zwarte huidskleur roept om afrekening met slavernij. De Marokkaanse afkomst roept om afrekening met het kolonialisme. Zo zijn we in een afrekencultuur beland.

Negentig prominenten roepen in een manifest op om op te komen voor het open en vrije debat in onze democratie: Manifest voor het Vrije Woord.  Het manifest is al door ruim zevenduizend mensen ondertekend. Zij willen juist geen afrekencultuur maar een vrij debat. Dit manifest is geschreven en georganiseerd door docent-onderzoeker Raisa Blommestijn (26) en buitenpromovendus Bart Collard (32). Beiden zijn verbonden aan de Universiteit Leiden, de universiteit die staat in de traditie van Rudolph Cleveringa en Ben Telders. Dit manifest is een beschaafde poging om evenwicht te brengen in het debat.

Huidig McCarthyisme aangevoerd door ideologen van totalitaire staat

In een interview met De Telegraaf zegt criminoloog Collard dat alles wordt samengevat in de slogan White silence is violence (Wit zwijgen is geweld): ‘Niet alleen moet je het met ze eens zijn, je moet je ook actief uitspreken, anders ben je een racist.’ Blommestijn voegt daaraan toe dat je ‘binnen deze angst- en afrekencultuur (de zogeheten cancel culture) al verdacht bent als je naam in verband wordt gebracht met bepaalde personen’.

Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Goed dat NPO niet bezwijkt voor extremistische boycotcultuur tegen Kelder

We weten allemaal waar dit zal eindigen: censuur, onderdrukking en dus intolerantie. Het huidige McCarthyisme wordt aangevoerd door de vijanden van de democratie en de open samenleving. Het zijn marxisten, neomarxisten, islamisten, internationaal socialisten, antifa en andere ideologen van een totalitaire staat. Ze hebben ontdekt dat ze de democratische beginselen kunnen ondermijnen door raciale en etnische verdeeldheid aan te wakkeren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw