Premium Lock Brussels topoverleg surrealistisch: structuur EU lijkt één grote weeffout

19 juli 2020Leestijd: 4 minuten
V.l.n.r.: Rutte, Merkel, Von der Leyen en Macron bij EU-top. Foto: AFP.

De eenheid was weer ver te zoeken op de EU-top van de afgelopen dagen over het herstelfonds, schrijft Philip van Tijn. ‘In structuur en opzet van de Europese Unie zijn inmiddels zoveel weeffouten geconstateerd, dat je kunt spreken van één grote weeffout.’

Terwijl ik dit schrijf, is in Brussel de laatste – ook nog extra – dag van vergaderen en onderhandelingen begonnen met een aantal bila-tjes (voor wie in dit jargon minder onderlegd is: dat zijn bilaterale gesprekken die voorafgaan aan het onmogelijke overleg tussen 27 landen aan een heel grote tafel, nog groter geworden door de 1,5-meter regel).

Wat zich tot dusver heeft afgespeeld op de EU-top, is een raadsel

Philip van TijnPhilip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Wat zich tot dusver heeft afgespeeld is overwegend een raadsel. Het duurt zo lang omdat elk land zijn huid zo duur mogelijk verkoopt of omdat iedereen er belang bij heeft de indruk te wekken zijn huid zo duur mogelijk te verkopen. Misschien zijn ze wel aan het rummikubben of praten ze elkaar bij over de school- en studieprestaties van hun (klein)kinderen en neefjes en nichtjes.

Het kan kort of lang duren, maar eens zullen we het allemaal te weten komen. Niet door de officiële slotverklaring natuurlijk en ook niet door de persconferenties die de regeringsleiders na afloop geven, maar door alle lekken die geen lekken zijn. Vroeger lekte iets nog wel eens per ongeluk uit, maar al sinds jaren wordt er doelbewust en selectief gelekt en daarvoor gebruiken we dan ook een ander begrip: spinnen, dat nog niet in mijn Engelse woordenboek van 2002 staat, evenmin als de beoefenaar van dat vak, de spindoctor. Een begrip dat meer belooft dan het inhoudt, want deze doctor is meestal een gesjeesde student.

Lees ook dit spraakmakende omslagverhaal van Jelte Wiersma: Geen stuiver extra naar Zuid-Europa

‘Kribbig’ is in Ruttes woordenschat bijna niks

Tussen de bedrijven door klapte Mark Rutte ook nog even (ongetwijfeld ook verre van spontaan) uit de school door te vertellen dat Angela Merkel en Emmanuel Macron ‘kribbig’ waren weggelopen uit het overleg met hem en Ursula von der Leyen, de Sancho Panza van Angela Merkel, met weliswaar de officiële titel ‘voorzitter van de Europese Commissie’. (Voor de woordkunstenaar Rutte is ‘kribbig’ een onderkoeld begrip; hij heeft ‘pittig’ en ‘grimmig’ nog in de achterzak).

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw