Bram Hahn Premium Corner

Zijn Duitse kinderen besmettelijker dan Nederlandse?

04 juni 2020Leestijd: 3 minuten

Twee onderzoeken uit Duitsland en Nederland naar de rol van kinderen in de verspreiding van het coronavirus lijken elkaar tegen te spreken. Maar de kern blijft overeind: kinderen dragen weinig bij aan de verspreiding, schrijft Bram Hahn.

De beslissing om in Nederland de scholen te sluiten op 16 maart, was niet gebaseerd op vrees voor verspreiding van het coronavirus. Het Outbreak Management Team (OMT) was er eigenlijk van overtuigd dat jonge kinderen nauwelijks een rol spelen. En dat het dus beter was om kinderen gewoon naar school te laten gaan, zodat ouders – zeker die met cruciale banen – konden doorwerken.

Scholen niet dicht na advies, maar door maatschappelijke druk

Door maatschappelijke en politieke druk gingen de scholen toch dicht. Ze zouden pas weer opengaan als uit onderzoek inderdaad zou blijken dat dat veilig kon.

Dat onderzoek kwam moeilijk op gang. Het kostte tijd om voldoende gezinnen te vinden om te testen op besmettingen. Uit het lopende onderzoek en observaties uit andere landen bleek algauw dat kinderen weliswaar het virus kunnen oplopen, maar dat ze weinig bijdragen aan het verspreiden ervan. Vooruitlopend op de definitieve conclusies gingen basisscholen daarom op 11 mei weer half open.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.