Premium Lock Goedkope arbeidsmigranten hinderen automatisering

18 juni 2020Leestijd: 2 minuten
Arbeidsmigranten arriveren bij slachthuis en vleesverwerker Van Rooi Meat in Helmond. Foto: ANP.

Een bijkomend effect van de corona­crisis is dat er af en toe een luikje opengaat bij een sector die voorheen tamelijk onbekend was. Zoals bij de slachterijen, die in het nieuws kwamen door een uitbraak van het ­virus onder hun werknemers, schrijft Arendo Joustra in een kort commentaar.

Die mannen en vrouwen blijken veelal uit het buitenland te komen en wonen dicht op elkaar om kosten te besparen. Nederland telt circa een half miljoen van deze arbeidsmigranten, die in zeer uiteenlopende sectoren vaak ­onzichtbaar hun werk doen.

Voordeel voor de ondernemers is, dat deze arbeidsmigranten – als het niet om hun kennis te doen is – goedkoop zijn. En werk willen doen waarvoor ­Nederlanders hun neus ophalen. Maar de nadelen van arbeidsmigratie zijn zoals bekend voor de samenleving. En de vraag is ­natuurlijk of het niet anders kan.

Lees het commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Graag oog voor negatieve gevolgen arbeidsmigratie

Kun je bijvoorbeeld de productie niet beter verplaatsen naar de landen waar de arbeidsmigranten vandaan komen? Zoals gevangen garnalen naar Marokko worden gereden, daar worden gepeld en vervolgens naar Nederland worden teruggebracht.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw