Arendo Joustra Premium Corner

Goedkope arbeidsmigranten hinderen automatisering

18 juni 2020

Een bijkomend effect van de corona­crisis is dat er af en toe een luikje opengaat bij een sector die voorheen tamelijk onbekend was. Zoals bij de slachterijen, die in het nieuws kwamen door een uitbraak van het ­virus onder hun werknemers, schrijft Arendo Joustra in een kort commentaar.

Die mannen en vrouwen blijken veelal uit het buitenland te komen en wonen dicht op elkaar om kosten te besparen. Nederland telt circa een half miljoen van deze arbeidsmigranten, die in zeer uiteenlopende sectoren vaak ­onzichtbaar hun werk doen.

Voordeel voor de ondernemers is, dat deze arbeidsmigranten – als het niet om hun kennis te doen is – goedkoop zijn. En werk willen doen waarvoor ­Nederlanders hun neus ophalen. Maar de nadelen van arbeidsmigratie zijn zoals bekend voor de samenleving. En de vraag is ­natuurlijk of het niet anders kan.

Lees het commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Graag oog voor negatieve gevolgen arbeidsmigratie

Kun je bijvoorbeeld de productie niet beter verplaatsen naar de landen waar de arbeidsmigranten vandaan komen? Zoals gevangen garnalen naar Marokko worden gereden, daar worden gepeld en vervolgens naar Nederland worden teruggebracht.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.