Premium Lock Niemand kreeg vaker gelijk dan Willem Drees

30 juni 2020Leestijd: 3 minuten
Ex-premier Willem Drees in 1958 - ANP

Gastarbeiders, overheidsfinanciën, Europa: telkens bleken de waarschuwingen van Willem Drees te kloppen. Toch is de legendarische premier – man en nog ‘wit’ ook – geschrapt uit de nieuwe, politiek correcte versie van de Canon van Nederland, constateert Roelof Bouwman.

Hij werd 101 jaar oud en zijn biografie telt vijf delen. Diverse keren is hij door het Nederlandse publiek, maar ook door historici, politicologen en staatsrechtdeskundigen uitgeroepen tot de beste premier die we ooit hadden.

Lees ook het EW-onderzoek Beste Premier: Alleen Thorbecke en Drees waren groot staatsman

Geen wonder. Want tussen 1948 en 1958 gaf Willem Drees (1886-1988) leiding aan vier kabinetten die de wederopbouw en de financieel-sociaal-economische herordening van Nederland ter hand namen.

Drees, schreef de prominente historicus Henk te Velde in 1998, deed dat rustig, principieel, maar ook bereid tot compromis, met overwicht en met sociaal gevoel. ‘Hij geldt niet alleen als de Nederlandse premier bij uitstek, maar eigenlijk ook als de belichaming van het Nederlandse volkskarakter.’

Geschrapt uit de Canon van Nederland

Toch is Drees, toonbeeld van fatsoen, zelfbeheersing en daadkracht, vorige week geschrapt uit de Canon van Nederland. Het chronologische overzicht van onze vaderlandse geschiedenis, samengevat in vijftig thematische ‘vensters’, zag het levenslicht in 2006, maar kwam de laatste jaren onder vuur te liggen van linkse activisten. De Canon zou nationalistisch en ‘wit’ zijn, met te weinig slavernijverleden, te weinig ‘mensen van kleur’ en te weinig vrouwen.

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

D66-onderwijsminister Ingrid van Engelshoven onderschreef de meeste van die bezwaren en gaf daarom in 2019 opdracht tot een herijking van de Canon. Dat Drees, man en nog ‘wit’ ook, die operatie niet zou overleven, stond – alle verbijsterde reacties van vorige week ten spijt – toen eigenlijk al wel vast. Temeer daar Drees ook in veel andere opzichten totaal niet past in de opzet van de nieuwe, politiek correcte Canon.

Sociaal-democraat maar ook realist

Was Drees dan geen sociaal-democraat? Zeker, maar hij was ook een realist. Toen in de jaren zestig, na zijn premierschap, het begrip ‘verzorgingsstaat’ populair werd en Drees daarvan het symbool werd gemaakt, tekende hij daartegen steevast protest aan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw