Premium Lock Eerste Kamer manoeuvreert zich in democratisch moeras

24 juni 2020Leestijd: 3 minuten
Senaat keurt huurbeleid van Ollongren af

Voor de eerste keer sinds 1875 nam de Eerste Kamer een motie van afkeuring aan, tegen minister Kajsa Ollongren. Aanleiding was een actuele kwestie, over huurverhogingen. Maar als de Eerste Kamer zich met actuele kwesties bemoeit, gaat ze Tweede Kamertje spelen, schrijft Carla Joosten. En is dat echt de bedoeling?

Het primaat over actueel beleid ligt in het parlementaire stelsel bij de Tweede Kamer. Die is immers rechtstreeks gekozen, in tegenstelling tot de via een getrapte verkiezing door Provinciale Staten gekozen Eerste Kamer.

De controle op het regeringsbeleid ligt allereerst bij de Tweede Kamer. De Eerste Kamer stelt zich terughoudend op, is de oude regel. Zodra de Eerste Kamer zich met actuele kwesties gaat bemoeien, gaat ze Tweede Kamertje spelen.

En dat gebeurde met de Kameruitspraak van 21 april dat minister van Wonen Kajsa Ollongren (D66) de huren in de sociale en vrije sector moet bevriezen in verband met de coronacrisis.

Een meerderheid van Forum voor Democratie, PVV, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus en OSF nam een motie aan van SP-senator Tiny Kox. Dat was al opmerkelijk, want eerder verwierp een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van een andere SP’er: Tweede-Kamerlid Sandra Beckerman.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw