Premium Lock Het morele appèl van Vadertje Rutte

31 mei 2020Leestijd: 4 minuten
Premier Rutte tijdens persconferentie. Foto: ANP.

Als volleerde dominees doen ministers en de premier het ene morele appèl na het andere, constateert Geerten Waling. ‘Vadertje Rutte’ staat in een lange traditie van bevoogdende bestuurders, maar houdt zijn morele gezag stand tegen al die mondige, steeds luider morrende burgers?

Alleen samen krijgen we corona onder controle. Die tekst prijkte afgelopen maanden op het decor achter de ministers en gebarentolk Irma Sluis tijdens de persconferenties over de coronamaatregelen. Tot hilariteit van veel kijkers zoomde een cameraman een keer zo ver in op een spreker dat de laatste twee woorden buiten beeld vielen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het is een mooie leus, zonder het ambtelijk jargon waarmee overheidscommunicatie gewoonlijk is doorspekt. Voor iedereen te begrijpen en poëtisch door die paradox: ‘alleen samen’. Een hart onder de riem van eenzame zielen, maar ook een vermaning aan het adres van de overmoedigen die eens zouden kunnen vergeten waar het in de coronacrisis ook alweer om ging.

Als een VVD’er ‘samen’ zegt, is dat meestal glazuur op bezuinigingen

Die vermaning zegt veel over het mensbeeld van dit kabinet. Het woord ‘samen’ ligt doorgaans vooral politici van het CDA op de lippen bestorven: gezamenlijk, de gemeenschap, de samenleving. Als een VVD’er als Mark Rutte ‘samen’ zegt, bedoelt de premier dat meestal als glazuur op allerhande bezuinigingen. Zoals bij de introductie van de ‘participatiesamenleving’ door zijn vorige kabinet, waardoor burgers voor allerlei onderdelen van de zorg voortaan werden aangewezen op zichzelf en hun netwerk. Dat beleid was geen onverdeeld succes. Zo leidde het nauwelijks tot lastenverlichting, maar de gedachte erachter paste tenminste nog in de denktrant van het liberalisme waarin de VVD zichzelf plaatst. Minder overheid, meer eigen initiatief.

Lees ook deze column van Geerten Waling terug: Nederlanders opvallend solidair en gehoorzaam

Dat schemert ook door in het actuele crisisbeleid. Rutte zei aanvankelijk dat Nederlanders ‘volwassen burgers’ zijn voor wie geen totalitaire lockdown nodig is. Voor deze modelburgers was een ‘intelligente’ lockdown genoeg. Dat klonk goed. Intelligent beleid, wie kan daar nu tegen zijn?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw