Premium Lock Krol verlaat 50Plus: vertrek was onafwendbaar

27 april 2020Leestijd: 4 minuten
Henk Krol op congres 50PLUS. Foto: ANP.

Partijleider Henk Krol verlaat 50PLUS. Na een wekenlang conflict binnen de partij zegt hij zijn lidmaatschap op. De voorzitter van de Tweede Kamerfractie begint zijn eigen partij, de Partij voor de Toekomst. Het vertrek van Krol was onafwendbaar, schreef Eric Vrijsen vorige week al.

Laatste update: zondag 3 mei, 12.30 uur [door Matthijs van Schie]

‘Wie dat wil, en wie onze achterban serieus neemt, kan zich erbij aansluiten,’ schrijft Krol in een afscheidsbrief over de nieuwe partij die hij opricht. Het is nog niet bekend wat dit betekent voor de andere drie Kamerleden van 50PLUS. Wel is het dus duidelijk dat Krol zijn eigen zetel meeneemt, en het voormalige Partij voor de Dieren-Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen zich bij de Partij voor de Toekomst aansluit. In februari kondigde ze al aan zich bij 50PLUS te zullen aansluiten.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van Elsevier Weekblad.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

‘Het kan gewoon niet meer,’ zei Krol zondagochtend in WNL Op Zondag over de onrust bij 50PLUS. ‘Ik ben bang dat het zo ingebakken in de partij zit dat het niet zal overwaaien.’ Krol doelt op de ‘baantjesjagers’, die volgens hem vooral uit zijn op een plek als Tweede Kamerlid of een andere hoge positie in de partij. Zij ‘maken een partij kapot,’ sneert de opgestapte 50PLUS-voorman.

Het is nog niet duidelijk of de vorige week opgestapte partijvoorzitter Geert Dales ook aansluit bij de nieuwe partij van Krol. ‘Henk Krol moet vrij baan krijgen om niet gehinderd door gedoe en geruzie zijn grote talenten als volksvertegenwoordiger te kunnen inzetten ten behoeve van zijn achterban,’ zegt Dales wel in een reactie. Hij richt zich nu op het afronden van zijn bestuurstaken. Zijn 50PLUS-lidmaatschap zegt hij op.

Eric Vrijsen schreef vorige week al onderstaande analyse van de problemen bij 50PLUS

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw