Eric Vrijsen Premium Corner

Deken van pacificatie over het Binnenhof: zelfs Wilders en Baudet mild

23 april 2020

De fractieleiders zijn poeslief voor VVD-premier Mark Rutte, want die gaat aan kop in de populariteitspeilingen. Zelfs Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (FVD) stellen zich constructief op. Het Kamerdebat van woensdag weerspiegelt de politieke polls. Een deken van pacificatie hangt over het Binnenhof, schrijft Eric Vrijsen.

Vaak krijgen Wilders en Baudet het verwijt dat ze ‘populisme’ bedrijven, maar hoe mild is hun toonzetting nu. ‘Nederland hunkert naar perspectief,’ zei Wilders. Hij deed zijn best om experimenten te bedenken waarmee horeca-bedrijven mondjesmaat kunnen heropenen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van Elsevier Weekblad.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Baudet noemde zichzelf ‘een verantwoordelijk politicus en een potentieel bestuurder’. Ook hij dacht nu positief mee met het kabinet. Bijvoorbeeld bij het snel bestellen van mondkapjes. ‘Wij hebben er meteen werk van gemaakt,’ zei Baudet. Dankzij een contact met een erkend leverancier aan ziekenhuizen en apotheken, kon Baudet ‘binnen een week vier miljoen gecertificeerde FFP2-mondkapjes leveren’. Verder had hij een plan klaarliggen om te voorkomen dat tienduizenden bedrijven failliet gaan.

Asscher vindt ‘de SP en de VVD erg goed’

Waar de Tweede Kamer aan het begin van de coronacrisis stevig aan het polariseren sloeg, kruipt iedereen langzamerhand onder een pacificatiedeken. Let een beetje op elkaar! Stay safe!

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.