Premium Lock Deken van pacificatie over het Binnenhof: zelfs Wilders en Baudet mild

23 april 2020Leestijd: 4 minuten
Oppositie tijdens Kamerdebat over coronavirus 22 april. Foto: ANP.

De fractieleiders zijn poeslief voor VVD-premier Mark Rutte, want die gaat aan kop in de populariteitspeilingen. Zelfs Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (FVD) stellen zich constructief op. Het Kamerdebat van woensdag weerspiegelt de politieke polls. Een deken van pacificatie hangt over het Binnenhof, schrijft Eric Vrijsen.

Vaak krijgen Wilders en Baudet het verwijt dat ze ‘populisme’ bedrijven, maar hoe mild is hun toonzetting nu. ‘Nederland hunkert naar perspectief,’ zei Wilders. Hij deed zijn best om experimenten te bedenken waarmee horeca-bedrijven mondjesmaat kunnen heropenen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van Elsevier Weekblad.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Baudet noemde zichzelf ‘een verantwoordelijk politicus en een potentieel bestuurder’. Ook hij dacht nu positief mee met het kabinet. Bijvoorbeeld bij het snel bestellen van mondkapjes. ‘Wij hebben er meteen werk van gemaakt,’ zei Baudet. Dankzij een contact met een erkend leverancier aan ziekenhuizen en apotheken, kon Baudet ‘binnen een week vier miljoen gecertificeerde FFP2-mondkapjes leveren’. Verder had hij een plan klaarliggen om te voorkomen dat tienduizenden bedrijven failliet gaan.

Asscher vindt ‘de SP en de VVD erg goed’

Waar de Tweede Kamer aan het begin van de coronacrisis stevig aan het polariseren sloeg, kruipt iedereen langzamerhand onder een pacificatiedeken. Let een beetje op elkaar! Stay safe!

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw