Marijn Jongsma Premium Corner

Een renteverlaging helpt de beurzen niet meer

17 maart 2020

Wall Street boekte maandag 16 maart het grootste dagverlies sinds 1987, ondanks de stevige renteverlaging door de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Monetair beleid kan de pijn van de coronacrisis op de beurzen niet verzachten, schrijft Marijn Jongsma.

Economen waarschuwen al lange tijd dat financiële markten te afhankelijk zijn geworden van renteverlagingen: zodra het tegenzit rekenen ze er op dat de Fed ingrijpt. Beleggers spraken van de ‘Greenspan-put’, een soort verzekering tegen koersdalingen, vernoemd naar de voormalige Fed-voorzitter Alan Greenspan die deze functie van 1987 tot 2006 bekleedde.

Zwarte maandag

Greenspan verlaagde de rente na 1987, toen op ‘zwarte maandag’ (19 oktober) de koersen in een vrije val belandden.  Hetzelfde gebeurde na 9/11, de terroristische aanvallen op het World Trade Centre in New York.  En uiteraard na de kredietcrisis in 2008, toen de Fed in een jaar tijd de rente terugschroefde van 5,25 procent naar vrijwel nul.

Lees ook deze blog van Marijn Jongsma terug

Geen renteverlaging ECB: een terecht besluit

Op dat niveau zit de Fed nu weer, na een renteverlaging van een vol procentpunt in één keer op zondag. Een ongebruikelijk ferme verlaging, die ook nog eens werd vergezeld van een nieuw opkoopprogramma (ter waarde van 700 miljard dollar) voor staatsobligaties en hypotheekobligaties.

Effect lage rente overschaduwd

Een lage rente geldt doorgaans als een impuls voor aandelenmarkten. Hoe minder ‘saaie’ beleggingen (van degelijk obligaties tot spaartegoeden) opbrengen, hoe aantrekkelijker aandelen. En een lage rente betekent in theorie ook dat bedrijven goedkoper geld kunnen lenen. Het belette beleggers op Wall Street maandag niet om hun aandelen massaal in de verkoop te doen, in navolging van die in Europa.

De positieve effecten worden overschaduwd door de vrees dat de coronacrisis de economie dermate zwaar gaat raken, dat de eerder verwachte bedrijfswinsten in 2020 zullen omslaan in zware verliezen. En wat betekent het voor de productiviteit als een groeiend deel van de arbeidsbevolking noodgedwongen thuis zit?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.