Premium Lock Oud-topman Unilever is zeldzaam schijnheilig

10 maart 2020Leestijd: 2 minuten
Paul Polman op het World Economic Forum. Foto: AFP

Paul Polman verdiende als adviseur van Unilever in 2019 meer dan zijn opvolger, de nieuwe topman Alan Jope. Opmerkelijk voor een man die zich zo veel zorgen zegt te maken over de toenemende inkomensverschillen in de wereld, schrijft Marijn Jongsma.

Wat levert meer op: Unilever leiden of adviseren? Het laatste, zo blijkt uit het jaarverslag van de zeep- en voedingsmiddelenreus. Tenminste, als je dat doet als oud-topman. Polman bleef na zijn vertrek nog zes maanden hangen en zwaaide op 2 juli 2019 af.

Miljoenensalaris voor Polman

Het is ongetwijfeld nuttig als de gaande man de nieuwe topman inwerkt. Maar niet goedkoop: Polman kreeg er 6,8 miljoen euro voor. Daarmee verdiende hij als ex-CEO meer in zes maanden dan Alan Jope in een heel jaar (4,9 miljoen euro).

Er is geen reden om medelijden te hebben met Jope. En Unilever moet zelf weten hoeveel het zijn adviseurs betaalt, zolang de aandeelhouders daartegen geen bezwaar hebben.

Maar hoe geloofwaardig is het imago van Polman als de man die ‘de ziel van het kapitalisme’ wilde redden? In het boek van Jeroen Smit over de oud-topman, Het Grote Gevecht & Het Eenzame Gelijk van Paul Polmanwordt hij geportretteerd als een man met een missie: duurzaam produceren, armoede bestrijden. Een drammer weliswaar, maar in zekere zin ook een idealist die uiteindelijk sneller loopt dan de aandeelhouders willen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw