Gerlof Leistra Premium Corner

De onstuitbare opmars van de corona-crimineel

19 maart 2020Leestijd: 3 minuten

Criminelen hebben een neus voor buitenkansjes, schrijft Gerlof Leistra. Een openstaand zolderraam is een uitnodiging voor een inbraak. Wat gaat de uitbraak van corona betekenen voor de misdaad?

Straatdealers waren er afgelopen zondag als de kippen bij toen coffeeshops na 18 uur hun deuren tot in elk geval 6 april moesten sluiten. Ze liepen langs de rijen wachtende klanten om hun mobiele nummer te verspreiden. Drugs bestellen bij de huisdealer via Whatsapp is al langer mogelijk, maar dankzij de gedeeltelijke lockdown zien dealers hun klantenkring razendsnel groeien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Experts waarschuwen voor het gevaar van hackers. Thuiswerkers met een te simpel wachtwoord op hun bedrijfscomputer, vormen een regelrecht risico. Hackers proberen naast bedrijfsinformatie gegevens te stelen voor identiteitsfraude. De professionals zullen alles uit de kast halen om vooral ziekenhuizen te gijzelen met malware: betalen!

Meer straatovervallen en huiselijk geweld

Nu mensen vanwege de angst voor besmetting massaal thuis zijn, voorspellen ingewijden een verschuiving van woninginbraken naar straatovervallen en bedrijfsinbraken.

Doordat stellen noodgedwongen thuis dag en nacht op elkaars lip zitten, ligt het voor de hand dat huiselijk geweld mede onder invloed van spanning toeneemt. Partnerdoding is met zo’n 20 procent altijd al de grootste categorie binnen de levensdelicten. Dat percentage kan de komende maanden wel eens fors stijgen.

Gesjoemel met steunaanvragen

Ook fraudeurs slaan hun slag. De regeling van de overheid voor ondernemers in nood is ruimhartig, maar nodigt ook uit tot gesjoemel met steunaanvragen. Malafide bedrijven fingeren een hogere terugval van de omzet en houden een deel van de inkomsten buiten de boeken. Op zo’n manier profiteren ze dubbel.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.