Gerry van der List Premium Corner

Verkopen van je eigen lijk hoort bij individuele keuzevrijheid

27 februari 2020Leestijd: 2 minuten

Waarom zou iemand niet zijn nier mogen verkopen? Deze interessante vraag werpt Johan Norberg op in de deze week verschenen speciale editie Liberalisme van Elsevier Weekblad. Zelf vindt de Zweedse liberaal dat hij best een geldelijke vergoeding mag ontvangen als hij als een lichaamsdeel afstaat. Het gaat om een win-winsituatie, iedereen profiteert. In Nederland wordt deze kapitalistische logica niet omarmd, schrijft Gerry van der List.

Het kopen of verkopen van organen is strafbaar. Wie zijn nier aanbiedt op marktplaats.nl, krijgt te maken met de rechter. Dat is jammer. Er staan nu heel wat mensen op een wachtlijst voor nieren die geld over hebben voor een gezond orgaan.

RISE Labs biedt een budgetuitvaart aan

De weerzin tegen commercie leidt ook tot ophef na een onthulling van Nieuwsuur. De televisierubriek kwam op het spoor van RISE Labs, een bedrijf dat een ‘budgetuitvaart’ aanbiedt. Door het afstaan van je lichaam na je dood worden nabestaanden kosten bespaard. RISE Labs wil geen commentaar geven, maar verkoopt delen van het lijk vermoedelijk door aan buitenlandse farmaceutische bedrijven.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.