Premium Lock Coronavirus: wat meer vertrouwen in RIVM is op zijn plaats

27 februari 2020Leestijd: 2 minuten
Een straat in een plaatsje in Noord-Rijnland-Westfalen nabij de Nederlandse grens. In de Duitse deelstaat is voor het eerst een besmetting vastgesteld met het nieuwe coronavirus. Foto: ANP

Het RIVM moet wel degelijk contactonderzoek laten doen  na de ontdekking van drie besmettingen met het coronavirus nabij Limburg, vinden sommigen. Maar het RIVM volgt de juiste koers, schrijft Bram Hahn.

Nadat vlak over de grens tussen Limburg en de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen een man en een echtpaar besmet bleken met SARS-CoV-2, ofwel het coronavirus, overwogen RIVM en GGD om uit te zoeken of en met wie deze mensen in Nederland in contact waren geweest. Al snel kwamen ze tot de conclusie dat dat niet nodig was. De man was weliswaar in Nederland geweest, maar dat was acht à negen dagen voor hij ziek werd. Datzelfde geldt voor het echtpaar: wel in Nederland geweest, maar lang voordat ze ziek werden.

Lees dit stuk uit het weekblad over het coronavirus: Verlammende angst voor COVID

Maar we hoorden toch uit China dat er soms wel 27 dagen kon zitten tussen het moment dat iemand besmettelijk werd en het moment dat de eerste ziekteverschijnselen zich openbaren? Ja, maar het is zeer twijfelachtig of die meldingen wel klopten. Sowieso werd dit geval aangemerkt als een ‘outlier‘, een zeer uitzonderlijk geval dat geen rol van betekenis speelt in de algehele verspreiding van het virus.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw