Premium Lock Steenkool komt de EU in via de achterdeur

29 januari 2020Leestijd: 3 minuten
Kolencentrale. Foto: AFP.

De Europese Unie heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. Maar tegelijkertijd groeit de import van stroom uit kolencentrales net buiten de EU. Het groene imago is deels schijn, schrijft Marijn Jongsma.

De geïmporteerde elektriciteit was in 2019 goed voor 1,6 miljard euro, zo becijfert de in Londen en Brussel gevestigde denktank Sandbag. En dat uit landen buiten de EU, waar de uitstoot van het broeikasgas CO2 niet of nauwelijks wordt belast en steenkool nog een dominante energiebron is. De denktank spreekt van een ‘koolstoflek’ dat het Europese klimaatbeleid ondermijnt en de productie van ‘vieze’ stroom in naburige landen stimuleert.

Landen aan randen EU importeren uit landen zonder duurzame ambities

De grootste exporteurs van stroom naar de EU: Rusland, Oekraïne, Turkije en landen op de westelijke Balkan zoals Albanië. Weinig verrassend zijn de grootste afnemers hiervan de landen aan de randen van de EU: Griekenland, Finland, Litouwen en Hongarije. Griekenland, Spanje en Kroatië hebben ambitieuze doelstellingen voor duurzame elektriciteitsproductie, maar importeren relatief veel stroom uit landen die deze ambities niet delen. Spanje bijvoorbeeld importeert elektriciteit uit Marokko. Griekenland doet op energieterrein zaken met Noord-Macedonië, Turkije, en Albanië; Kroatië met Bosnië-Herzegovina en Servië.

Lees ook dit commentaar van Jelte Wiersma: Green Deal EU maakt technocraat machtig en burger zwak

De kans dat het Europese koolstoflek groeit is groot. De EU heeft als voornemen om in 2050 klimaatneutraal te zijn, een ambitie die vrijwel onhaalbaar is als er niet op grote schaal wordt ingezet op kernenergie (hetgeen tot dusver niet het geval is). Geen enkele lidstaat wil dat de leveringszekerheid in eigen land in gevaar komt. De logische uitkomst: meer importeren uit landen die fossiele brandstoffen nog niet in de ban hebben gedaan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw