Premium Lock Universiteit Twente handelt in strijd met de wet door afschaffen Nederlands

17 december 2019Leestijd: 2 minuten
Op de campus van de Universiteit van Twente wordt per 1 januari 2020 alleen nog Engels gesproken. Foto: ANP

Aan de Universiteit Twente is Engels vanaf 1 januari de officiële voertaal. Internationalisering is commercieel gezien begrijpelijk, maar je kunt doorschieten, schrijft Gerry van der List. Een universiteit heeft ook een publieke taak en verkwanseling van de Nederlandse cultuur hoort daar niet bij.

Nederland dreigt te worden ‘weggeglobaliseerd’, schreef Simon Kuper in april in een column in de Financial Times. De Britse journalist, die een grote kennis heeft van Nederland, constateerde dat Nederlanders een sterke internationale oriëntatie demonstreren. Deze op zichzelf bewonderenswaardige eigenschap draagt ertoe bij dat ze zich op het wereldtoneel relatief makkelijk manifesteren. Maar er zijn ook risico’s. De eigen cultuur, in het bijzonder de eigen taal, kan worden verwaarloosd.

Universiteiten zijn niet louter een commercieel bedrijf

Een duidelijk voorbeeld van dit gevaar vormt een opzienbarend besluit van de Universiteit Twente. Vanaf 1 januari is Engels de officiële voertaal aan het academisch instituut in Enschede. Zelfs sollicitatiegesprekken worden niet meer in het Nederlands gevoerd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw