Gerry van der List Premium Corner

Universiteit Twente handelt in strijd met de wet door afschaffen Nederlands

17 december 2019Leestijd: 2 minuten

Aan de Universiteit Twente is Engels vanaf 1 januari de officiële voertaal. Internationalisering is commercieel gezien begrijpelijk, maar je kunt doorschieten, schrijft Gerry van der List. Een universiteit heeft ook een publieke taak en verkwanseling van de Nederlandse cultuur hoort daar niet bij.

Nederland dreigt te worden ‘weggeglobaliseerd’, schreef Simon Kuper in april in een column in de Financial Times. De Britse journalist, die een grote kennis heeft van Nederland, constateerde dat Nederlanders een sterke internationale oriëntatie demonstreren. Deze op zichzelf bewonderenswaardige eigenschap draagt ertoe bij dat ze zich op het wereldtoneel relatief makkelijk manifesteren. Maar er zijn ook risico’s. De eigen cultuur, in het bijzonder de eigen taal, kan worden verwaarloosd.

Universiteiten zijn niet louter een commercieel bedrijf

Een duidelijk voorbeeld van dit gevaar vormt een opzienbarend besluit van de Universiteit Twente. Vanaf 1 januari is Engels de officiële voertaal aan het academisch instituut in Enschede. Zelfs sollicitatiegesprekken worden niet meer in het Nederlands gevoerd.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.