Premium Lock Waarom klimaattop Madrid belangrijk is voor Nederland

03 december 2019Leestijd: 2 minuten
Premier Rutte bij VN-klimaattop in Katowice. Foto: AFP.

Op de klimaatconferentie in Madrid praten onderhandelaars de komende twee weken over een wereldwijd handelssysteem voor CO2-reductie. Nederland heeft belang bij een deal, schrijft Rob Ramaker. Deze zou weifelende landen binden en maakt klimaatdoelen halen goedkoper.

Het is één van de vragen deze klimaattop: wanneer komt Greta Thunberg? De Zweedse klimaatactivist bevindt zich nog op een zeilboot op de Atlantische Oceaan. Deze week arriveert ze op in Portugal om dan per elektrische auto naar Madrid te rijden. Daar zijn afgevaardigden van bijna tweehonderd landen bijeen om te praten over klimaat. Vanuit Nederland komen er zelfs vijf ministers, onder wie premier Mark Rutte (VVD).

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Laatste uitwerking van ‘Parijs’

Kern is de laatste uitwerking van het in 2015 gesloten klimaatverdrag van Parijs. In artikel 6 hiervan staat dat landen op diverse manieren mogen samenwerken om klimaatdoelen te halen. Als een land de uitstoot van broeikasgassen verder terugdringt dan beloofd, of meer hernieuwbare energie opwekt, kan deze inzet worden ‘verkocht’. Ook zijn er plannen voor een mondiale marktplaats voor CO2-rechten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw