Rob Ramaker Premium Corner

Waarom klimaattop Madrid belangrijk is voor Nederland

03 december 2019Leestijd: 2 minuten

Op de klimaatconferentie in Madrid praten onderhandelaars de komende twee weken over een wereldwijd handelssysteem voor CO2-reductie. Nederland heeft belang bij een deal, schrijft Rob Ramaker. Deze zou weifelende landen binden en maakt klimaatdoelen halen goedkoper.

Het is één van de vragen deze klimaattop: wanneer komt Greta Thunberg? De Zweedse klimaatactivist bevindt zich nog op een zeilboot op de Atlantische Oceaan. Deze week arriveert ze op in Portugal om dan per elektrische auto naar Madrid te rijden. Daar zijn afgevaardigden van bijna tweehonderd landen bijeen om te praten over klimaat. Vanuit Nederland komen er zelfs vijf ministers, onder wie premier Mark Rutte (VVD).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laatste uitwerking van ‘Parijs’

Kern is de laatste uitwerking van het in 2015 gesloten klimaatverdrag van Parijs. In artikel 6 hiervan staat dat landen op diverse manieren mogen samenwerken om klimaatdoelen te halen. Als een land de uitstoot van broeikasgassen verder terugdringt dan beloofd, of meer hernieuwbare energie opwekt, kan deze inzet worden ‘verkocht’. Ook zijn er plannen voor een mondiale marktplaats voor CO2-rechten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.