Joris Heijn Premium Corner

Verstikkende grijze deken voor Ruttes opvolger

19 november 2019

Het Centraal Planbureau (CPB) schetst een zeer somber beeld voor het komende kabinet, schrijft Joris Heijn. Als Nederland een welvarend land wil blijven, zijn harde keuzes over pensioen en gezondheidszorg onvermijdelijk.

Het is een ontluisterend rapport dat scheidend CPB-directeur Laura van Geest maandag presenteerde. Nederland dreigt al in een volgende kabinetsperiode (2021-2025) onder een verstikkende deken van vergrijzing terecht te komen. Wat CPB-cijfers op een rij: een nieuw kabinet (mits Rutte IV, Klaver I, Hoekstra I of wat het ook mag zijn ) krijgt te maken met 160.000 extra AOW’ers met een staatsuitkering. Er zijn 135.000 extra ‘handen aan het bed’ nodig in de zorg om de vergrijzende bevolking goed te verzorgen.

Hogere belastingen

De koopkracht van Nederlanders kan niet toenemen, doordat er 8 miljard euro extra nodig is voor de zorg (de grens van 100 miljard euro zorgkosten wordt in 2025 geslecht), ruim 2 miljard euro extra voor AOW, en doordat de kabinetten Rutte 6 miljard euro aan lastenverhogingen over de schutting voor een volgend kabinet hebben gegooid (onder meer de verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek en de ‘aflosboete’). Ouderen krijgen bovendien zeer waarschijnlijk te maken met pensioenkortingen, en werkenden gaan hogere pensioenpremies betalen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.