Premium Lock Verstikkende grijze deken voor Ruttes opvolger

19 november 2019Leestijd: 2 minuten
Antoni van Leeuwenhoek bestaat 100 jaar

Het Centraal Planbureau (CPB) schetst een zeer somber beeld voor het komende kabinet, schrijft Joris Heijn. Als Nederland een welvarend land wil blijven, zijn harde keuzes over pensioen en gezondheidszorg onvermijdelijk.

Het is een ontluisterend rapport dat scheidend CPB-directeur Laura van Geest maandag presenteerde. Nederland dreigt al in een volgende kabinetsperiode (2021-2025) onder een verstikkende deken van vergrijzing terecht te komen. Wat CPB-cijfers op een rij: een nieuw kabinet (mits Rutte IV, Klaver I, Hoekstra I of wat het ook mag zijn ) krijgt te maken met 160.000 extra AOW’ers met een staatsuitkering. Er zijn 135.000 extra ‘handen aan het bed’ nodig in de zorg om de vergrijzende bevolking goed te verzorgen.

Hogere belastingen

De koopkracht van Nederlanders kan niet toenemen, doordat er 8 miljard euro extra nodig is voor de zorg (de grens van 100 miljard euro zorgkosten wordt in 2025 geslecht), ruim 2 miljard euro extra voor AOW, en doordat de kabinetten Rutte 6 miljard euro aan lastenverhogingen over de schutting voor een volgend kabinet hebben gegooid (onder meer de verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek en de ‘aflosboete’). Ouderen krijgen bovendien zeer waarschijnlijk te maken met pensioenkortingen, en werkenden gaan hogere pensioenpremies betalen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw