Premium Lock Oorlog is als het leven: een modderig proces

28 november 2019Leestijd: 3 minuten
Rutte en Bijleveld moeten uitleg geven over burgerdoden Irak

In ideale omstandigheden is het mogelijk om zorgvuldig te onderzoeken hoeveel burgerdoden er zijn gevallen en wie waar van wist. Maar in een oorlogsgebied zijn de omstandigheden verre van ideaal, schrijft Carla Joosten. Dat bewijst het debat over de burgerdoden die in 2015 zouden zijn gevallen in Irak, waarover het kabinet tot frustratie van de Tweede Kamer in het duister tast.

Bij de Operatie Desert Storm in de Golfoorlog van 1990 en 1991 kon de televisiekijker meekijken hoe Amerikaanse raketten doel troffen. De livebeelden van precisiebombardementen bezorgden CNN recordkijkcijfers.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Maar gaandeweg zijn oorlogen weer geworden wat ze altijd waren, namelijk operaties ver weg waarvan alleen beelden na afloop verschijnen. Zo ging het ook bij de luchtaanval in Irak waarbij burgerslachtoffers zouden zijn gevallen.

Het kabinet kwam in het debat over de informatie erover aan de Tweede Kamer met de schrik vrij. Een deel van de Kamer voelde zich bedrogen, een ander deel had begrip voor het gerommel met de informatievoorziening. Niemand weet, ook nu nog niet, of en hoeveel burgerdoden er zijn gevallen bij die aanval op 3 juni 2015, die was gericht op een bommendepot van IS in Hawija. Het depot werd vernietigd, waardoor waarschijnlijk vele andere doden zijn voorkomen.

De praktijk van regeren verloopt net zo modderig als het leven zelf. Miscommunicatie, vergeetachtigheid, slordigheid, het komt ook in Den Haag voor. Dat bleek ook weer eens uit de brief die minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) maandag naar de Tweede Kamer stuurde. Een verhaal waarin opheldering poogt te worden verschaft over een vaag proces dat zich in een paar jaar voltrok.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw