Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Oorlog is als het leven: een modderig proces

28 november 2019

In ideale omstandigheden is het mogelijk om zorgvuldig te onderzoeken hoeveel burgerdoden er zijn gevallen en wie waar van wist. Maar in een oorlogsgebied zijn de omstandigheden verre van ideaal, schrijft Carla Joosten. Dat bewijst het debat over de burgerdoden die in 2015 zouden zijn gevallen in Irak, waarover het kabinet tot frustratie van de Tweede Kamer in het duister tast.

Bij de Operatie Desert Storm in de Golfoorlog van 1990 en 1991 kon de televisiekijker meekijken hoe Amerikaanse raketten doel troffen. De livebeelden van precisiebombardementen bezorgden CNN recordkijkcijfers.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar gaandeweg zijn oorlogen weer geworden wat ze altijd waren, namelijk operaties ver weg waarvan alleen beelden na afloop verschijnen. Zo ging het ook bij de luchtaanval in Irak waarbij burgerslachtoffers zouden zijn gevallen.

Het kabinet kwam in het debat over de informatie erover aan de Tweede Kamer met de schrik vrij. Een deel van de Kamer voelde zich bedrogen, een ander deel had begrip voor het gerommel met de informatievoorziening. Niemand weet, ook nu nog niet, of en hoeveel burgerdoden er zijn gevallen bij die aanval op 3 juni 2015, die was gericht op een bommendepot van IS in Hawija. Het depot werd vernietigd, waardoor waarschijnlijk vele andere doden zijn voorkomen.

De praktijk van regeren verloopt net zo modderig als het leven zelf. Miscommunicatie, vergeetachtigheid, slordigheid, het komt ook in Den Haag voor. Dat bleek ook weer eens uit de brief die minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) maandag naar de Tweede Kamer stuurde. Een verhaal waarin opheldering poogt te worden verschaft over een vaag proces dat zich in een paar jaar voltrok.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.