Nieuw applaus voor Iran: Mensenrechtenraad VN zinkt nog dieper

14 november 2019Leestijd: 3 minuten
Iraanse president Hassan Rohani. Foto: AFP.

Teheran wordt door 96 van de 111 gedelegeerden in de Mensenrechtenraad geprezen voor de resultaten op het gebied van de mensenrechten. Nederland kan beter bedanken voor een zetel in de raad, vanaf januari komend jaar, schrijft Robbert de Witt.

In Genève, de Zwitserse stad waar de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties zetelt, worden momenteel VN-lidstaten langs de lat gelegd. Vorige week was de Islamitische Republiek Iran aan de beurt.

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is Buitenlandredacteur bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Gezien de samenstelling van de Mensenrechtenraad zal de Iraanse regering vooraf niet nerveus zijn geweest. Regeringen met een bedenkelijke reputatie als Cuba, Saudi-Arabië en China passen wel op om kritiek te leveren op andere landen, want in eigen land is het meestal nog slechter.

En dus werd Iran op 8 november door 96 van de 111 gedelegeerden in de Mensenrechtenraad geprezen voor de resultaten op het gebied van de mensenrechten. Dat is een ongekende omkering van de feiten.

Ongebreidelde discriminatie

‘Van gruwelijke aantallen executies tot het onophoudelijk vervolgen van voorvechters van mensenrechten, ongebreidelde discriminatie van vrouwen en minderheden en voortdurende misdaden tegen de menselijkheid – de lijst met afschuwelijke schendingen in Iran laat een scherpe verslechtering op mensenrechtengebied zien.’ Dat concludeerde Amnesty International vooraf, met de boodschap dat het tijd is voor een helder signaal naar het Iraanse regime.

Het tegenovergestelde gebeurde dus.

Maar het bleef niet bij applaus van andere lidstaten. Van de VN kreeg Iran alle ruimte voor propaganda en om de waarheid nog meer geweld aan te doen. De gehele week was er een tentoonstelling in het VN-gebouw in Genève te zien. Daarin werden de Iraanse prestaties op het gebied van burgerrechten en vrijheden nog eens uitgebreid toegelicht.

De schuld van de Amerikanen

Posters, boeken, en foto’s moesten de Iraanse vorderingen laten zien inzake vrouwenrechten, kinderrechten, de rechten van minderheden, respect voor culturele en etnische diversiteit, en de rechten van gehandicapte personen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Noch acht jaar oorlog, noch een golf van terrorisme kon de Islamitische Revolutie wegleiden van het pad naar democratie en het respect voor de waardigheid van de mensen,’ jubelde de Iraanse afgevaardigde bij de opening van de tentoonstelling.

Wie mensenrechten serieus neemt, volgt Trump, schreef Robbert vorig jaar na het vertrek van Amerika uit de VN-Mensenrechtenraad

De enige schending van mensenrechten in Iran is volgens de regering in Teheran op het conto van de Amerikanen te schrijven. Immers, met de zware Amerikaanse sancties komt het recht op medische zorg in het geding.

‘Gekonkel, hypocrisie en wegkijken’

Diezelfde Verenigde Staten hebben zich vorig jaar teruggetrokken uit de Mensenrechtenraad. De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley noemde de raad ‘een platform voor politiek gekonkel, hypocrisie en wegkijken’. Daarin had en heeft zij groot gelijk.

In oktober werd bekend dat Nederland (net als Venezuela!) één van de veertien VN-lidstaten is die mag aanschuiven, vanaf 1 januari komend jaar. Nederland zou hiervoor moeten bedanken.