Malle vergelijking Rutte van stikstof- en vluchtelingencrisis

13 november 2019Leestijd: 2 minuten
Minister-president Mark Rutte en ministers Carola Schouten (Landbouw), Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) geven een toelichting op het pakket maatregelen voor de stikstofproblematiek in de won

Premier Mark Rutte (VVD) zal het best moeilijk hebben met de stikstofcrisis. Maar om nu te zeggen dat die zwaarder voor hem is dan de vluchtelingencrisis van 2015, zoals hij vandaag heeft beweerd, is toch wel een beetje mal, vindt Arendo Joustra.

Bij regeren heb je blijkbaar ook een gevoelstemperatuur. De stikstofcrisis ‘voelt’ voor Rutte zwaarder dan de vluchtelingencrisis. Maar objectief beschouwd gaat de stikstofcrisis om een papieren crisis, die de overheid zichzelf heeft aangedaan. Ook door sinds de uitspraak van de Raad van State van mei dit jaar, zes maanden geleden alweer, wel erg lang te wachten met maatregelen.

Lees ook over de stikstofmaatregelen:

Rutte zwaar in het defensief door ‘rotmaatregelen’

Vandaar het paniekvoetbal met het verlagen van de maximumsnelheid. Op papier gaat dat helpen, in de praktijk natuurlijk niet. En daar gaat het om bij onderwerpen als stikstof, CO2-uitstoot en PFAS. De papieren werkelijkheid moet kloppen. De temperatuur op aarde of de natuur merkt er niets van.

Vluchtelingencrisis is een reëel probleem

Bij de vluchtelingencrisis daarentegen gaat het om mensen van vlees en bloed. Dat is een reëel probleem. Die crisis is ook nog lang niet opgelost. Er zijn te weinig plekken in de asielcentra, het terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers lukt niet, het misbruik van de procedure is nog steeds niet teruggedrongen, de buitengrenzen van de Europese Unie zijn nog steeds poreus. Laat staan dat de oorzaken waardoor mensen op de vlucht slaan, zijn verholpen.

De vergelijking van de premier gaat mank en is eigenlijk, omdat het om mensen in nood gaat, ongepast.