De heerlijke nieuwe wereld van Disney+

11 november 2019Leestijd: 3 minuten
Actrice en zangeres Idina Menzel, die het stemgeluid van Elsa vertolkt in Frozen 2. Foto: ANP.

Met politiek correcte films en een nieuwe streamingdienst probeert Disney de kwaliteit en het moordende tempo van Netflix bij te benen. Maar door gebrekkig aanbod en te weinig vernieuwing is het de vraag hoelang dat lukt, schrijft Gerry van der List.

Volgende week is het eindelijk zo ver: Frozen 2 gaat draaien in de Nederlandse bioscopen. Naar de nieuwe animatiefilm van Disney wordt alleen al met spanning uitgekeken omdat het gerucht gaat dat koningin Elsa zich voegt in het uitdijende LHBTIQAPC-gezelschap. De krachtige vorstin zou een seksuele voorkeur voor het eigen geslacht tonen.

Elsevier Weekblad-redacteur Gerry van der List zit graag en vaak voor de tv. Wekelijks doet hij verslag van zijn kijkervaringen.

Het kan tegenwoordig allemaal. Walt Disney zelf was een conservatieve Amerikaan en een pleitbezorger van traditionele instituties. Maar zijn erfgenamen gaan rap met hun tijd mee. Volgend jaar brengen ze zelfs De kleine zeemeermin uit met een zwarte hoofdrolspeelster. Dat is even wennen voor al die liefhebbers van de oude Disney-film die zich de creatie van Hans Christian Andersen herinneren met blauwe ogen en rood haar.

Afwachten is natuurlijk ook of de makers van Frozen 2 de kwaliteit van het origineel weten te benaderen. Bij een vervolg wil het nog weleens misgaan. Kijk naar Maleficent 2. Ondanks de stralende verschijning van Angelina Jolie en Michelle Pfeiffer en de fraaie 3D-effecten is deze Disney-productie toch een teleurstelling.

Nieuwe streamingdienst is een ware goudmijn

Wie nog eens wil zien hoe geweldig Frozen uit 2013 was, kan terecht bij Disney+. De nieuwe streamingdienst biedt vanzelfsprekend ook het met twee Oscars bekroonde sprookje over twee bijzondere prinsessen aan. Elsa beschikt zelfs over het vermogen sneeuw en ijs te creëren. De moraal van het verhaal is, zoals altijd bij Disney, mooi: liefde kan mensen doen ontdooien.

Lees ook dit stuk uit het weekblad terug: De magische verbeelding van Walt Disney

Disney+ gaat op 12 november officieel van start. Maar Nederlanders hadden de laatste weken al de  mogelijkheid voor het symbolisch bedrag van 0,01 euro een proefabonnement te nemen. Zij traden binnen in een heerlijke nieuwe wereld. Zij konden alle klassiekers zien die de geniale Walt zelf vervaardigde. Zoals Bambi. Gemaakt in 1942, maar nog altijd grappig, vertederend en ontroerend.

Maar ook de grootse animatiefilms van later worden aangeboden, zoals The Lion King uit 1994. En de producties van de bedrijven die de doortastende Disney-baas Bob Iger sinds 2005 heeft aangekocht: Pixar, Marvel Entertainment, Lucasfilm Ltd en de amusementstak van Fox. Finding Nemo, Toy Story, de Star Wars-films: ze zijn nu allemaal samengebracht.

Disney+ vernieuwt het aanbod minder dan concurrent Netflix

Disney+ kan met deze goudmijn een geduchte concurrent worden van Netflix. Er is wel een zwakte. De abonnees van Netflix krijgen voortdurend mailtjes waarin weer nieuwe series, films en documentaires worden aangekondigd. Het is nauwelijks meer bij te houden. Je begint onwillekeurig – nog meer – naar je pensioen te verlangen zodat je rustig kunt genieten van het rijke aanbod.

Disney+ kan dit tempo onmogelijk bijbenen en zal slechts af en toe iets nieuws toevoegen. De verwende consument zal daarom na een paar maanden wellicht uitgekeken zijn en verveeld afhaken. Maar voorlopig kan hij komende winter voor slechts 6,99 euro per maand met zijn kinderen volop genieten van amusement van hoog niveau.